Geen vijandschap tussen Rusland en Venetiaan

Geen vijandschap tussen Rusland en Venetiaan‘Er is absoluut geen sprake van ruzie tussen mij en de heer Venetiaan’, zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland desgevraagd aan Dagblad Suriname. Boze tongen beweren dat Ruslands aspiratie voor een politieke samenwerking met de NDP de reden is dat Venetiaan hem niet lust en zich heeft teruggetrokken uit de politiek. Rusland reageert hoogst verbaasd op deze geruchten, die hij overigens verwijst naar het rijk der fabelen. ‘De heer Venetiaan is 19 jaar voorzitter geweest van de partij, ik ben al 14 jaar lang lid en heb altijd een goede samenwerking met hem gehad.’
Rusland memoreert de verkiezing van een partijvoorzitter vorig jaar juni als het enige moment waar hij en Venetiaan tegenover elkaar stonden. Venetiaan ondersteunde in die strijd niet de kandidatuur van Rusland, maar van Ivan Fernald. Die verkiezing is geweest en de structuren hebben bepaald dat Rusland de partij mag leiden. ‘We gaan nu eensgezind verder, dat was de afspraak’, zegt de partijvoorzitter. Rusland zegt dat hij absoluut geen aspiraties heeft om een samenwerking aan te gaan met de NDP. De partij heeft condities gesteld voor samenwerking met politieke partners. Het aangaan van een politiek partnerschap met de NDP is contra deze partijcriteria. Rusland heeft overigens geen moeite met de huidige strubbelingen in zijn partij, waar er een botsing is van opvattingen binnen de partij.
De kwestie Ruth Renfurm en de beweging van Irma Loembang Tobing-Klein noemt hij een nodeloos opgeblazen issue. Een simpel e-mailtje van coördinator Ivan Fernald van het Japin blijkt door anderen verkeerd te zijn geïnterpreteerd en heeft voor enige deining gezorgd. NPS’er hebben volgens de partijvoorzitter alle ruimte hun gevoelens en gedachten openlijk te ventileren. ‘Dat mag. Ik muilkorf niemand. Ik heb geen problemen met de discussies die nu worden gevoerd.’ Elke politieke partij die de potentie heeft DNA-posities op te eisen, zal komen in een situatie, waarbij personen zich daarvoor in een strijd zullen opwerpen. ‘Maar uiteindelijk zullen de partijstructuren het finale besluit nemen’, zegt Rusland. Over de zaak Pigot-Renfurm zegt de partijvoorzitter dat de lijst die de structuren middels het congres gesanctioneerd heeft, gerespecteerd wordt. Het ligt geheel aan Pigot of hij de post wil. Als Pigot van opvolging afziet, zal volgens Rusland de partij een besluit nemen welke NPS’er op de lijst Venetiaan zal vervangen.

error: Kopiëren mag niet!