ECD en Consumentenzaken bij vernietiging Wicky Sappen

Een groot deel van de voorraad Wicky fruitdrink Framboos op de schappen van winkels in Suriname is al teruggehaald en vernietigd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op 18 september 2013 een terugroepactie van Wicky fruitdrink framboos gelast. In Suriname zijn Combe Markt en Pacific Trading geïdentificeerd als importeurs van het product.
Op last van de Procureur Generaal (PG) van Suriname is op donderdag 31 oktober de geïmporteerde hoeveelheid van Pacific Trading, die nog op de Surinaamse haven lag in de loods van Integra Marine & Freight Services en waarop in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) beslag gelegd was door de douanerecherche, afgevoerd naar de voormalige vuilstortplaats Ornamibo voor vernietiging. Onderweg naar Ornamibo werd deze voorraad van 1072 tray onder toeziend oog van de douanerecherche en de politie aangevuld met de resterende voorraad uit het magazijn van Pacific Trading te Livorno-Dijkveld en vervolgens verder getransporteerd naar de vuilstortplaats met het doel vernietigd te worden. Functionarissen van het bedrijf gaven te kennen dat zowel de partij Wicky op de haven als die in het magazijn van Pacific Trading door het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) zijn afgekeurd. “Daarom worden ze vernietigd en wij zien erop toe. Als iets schadelijk is voor de Surinaamse burgers kunnen wij dat niet het land laten binnen brengen”, verklaarde een lid van de douanerecherche de beslaglegging van de Wicky sappen op de haven. Deze beslaglegging heeft enige tijd geduurd, maar dat wordt in verband gebracht met de periode die nodig was om de status van de producten te onderzoeken. Tot de partij die vervoerd is naar Ornamibo voor vernietiging behoorde ook de Wicky sappen die door Pacific Trading teruggehaald zijn uit hun distributienetwerk waaronder het binnenland, meldt het bedrijf in een officieel schrijven. In dat schrijven staat aangegeven dat bij de recall er 720 tray Framboos van de 8×1.5 liter, 682 tray Framboos van de 5x6x0.2 liter en 432 tray Fruit van de 5x6x0.2 liter zijn teruggehaald van de afnemers. In totaal zijn er 5748 pakken van 1.5 liter en 20349 van 0.2 liter teruggehaald. Het gaat om de afgekeurde partij Wicky Framboos in roze verpakking met de THT codenummers: 28.06.2014, 28.07.2014, 28.08.2014 en 28.09.2014. Verder de 0.2 liter verpakking de codes EAN 6-pak: 8711900000909, EAN 10-pak: 87119000001012 en de EAN 1.5 liter pak 4001419024829.
Combe Markt neemt initiatief
Importeur Combe Markt, die de Wicky Fruitdrank importeert voor eigen verkoop, nam uit voorzorg reeds op 2 oktober 2013 het initiatief bij de vernietiging van de Wicky Framboos, die volgens fabrikant en leverancier Refresco Benelux aangetast zijn met het Alicyclo bacille. De vernietiging van deze kleinere partij sappen vond plaats op een terrein langs de Surinamerivier in het Noorden van Paramaribo. Volgens de leiding van Combe Markt wilde het bedrijf geen risico nemen. “We hechten grote waarde aan de gezondheid van onze klanten”, aldus directeur Radjen Ramsoedit.
Met een graafmachine werd op het terrein langs de Anton Dragtenweg een groot gat gegraven en werden de pakken fruitdrank door arbeiders van Combe Markt vernietigd en vervolgens in het gat geworpen. Het gat werd daarna weer dichtgegooid met de graafmachine. Al deze handelingen vonden plaats onder het wakend oog van directeur Radjen Ramsoedit van Combe Markt, onderzoek ambtenaren van de Economische Controle Dienst (ECD) en ambtenaren van de afdeling Consumentenzaken (CoZa) van het Ministerie van Handel en Industrie. De vernietiging te Ornamibo, waar de aangetaste Wicky sappen eerst in een 4m diep gat werden gedumpt, geschiedde onder toezicht van de douanerecherche en de politie. Hoewel de waarschuwing van de aangetaste producten afkomstig is geweest van de Surinaamse importeur en de buitenlandse fabrikant zoals het hoort, overweegt de afdeling CoZa in toekomstige wetgeving voor consumentenbescherming meldingen verplicht te stellen binnen 24 uur. Mocht onverwijld toch nog een van de afgekeurde pakken Wicky Framboos opduiken in een winkel, vraagt de afdeling CoZa dit product niet te kopen doch dat door te geven via het nummer 402080 toestel 1218 of toestel 1053. Meldingen kunnen ook via het emailadres [email protected].

error: Kopiëren mag niet!