Weinig leerkrachten geïnteresseerd in binnenland

Zover directeur Kenneth Biervliet van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling weet, zijn alle scholen al van start gegaan met het nieuwe schooljaar. Enkele scholen zoals SO Lelydorp en het Imeao4 zijn later van start gegaan wegens organisatorische redenen. ‘Mocht het zijn dat tot nu toe niet alle scholen van start zijn gegaan, zou het dan gaan om een tiende procent. Wat nu als een heet hangijzer boven het hoofd hangt, is een tekort aan leerkrachten in het binnenland. In het Indiaans dorp Palumeu zijn de mensen ontevreden en in actie, omdat de school daar niet beschikt over voldoende leerkrachten. De school is wel draaiende.
Leerkrachten zitten niet te springen om in het binnenland te wonen en te werken. Voor het ministerie is het daarom geen makkelijke taak om leerkrachten te vinden die daartoe bereid zijn. Het ministerie heeft al enkelen dagen sollicitatieoproepen voor leerkrachten geplaatst in dagbladen om in het binnenland te werken.
Slechte leefomstandigheden zijn één van de redenen waarom leerkrachten weigeren om naar het binnenland te gaan. Serita Dewinie deed twee maanden geleden onderzoek naar de problematiek van het tekort aan gekwalificeerde leerkrachten in het binnenland. ‘In alle opzichten is het binnenland het minst ontwikkeld gebied van Suriname. De ouders beschouwen het als regelrechte discriminatie dat het onderwijs aan hun kinderen verzorgd wordt door ongekwalificeerde onderwijzers.’
Het binnenland is om verschillende redenen niet erg populair bij leerkrachten. De grote afstanden die men er moet afleggen, moeilijk en duur transport, slechte huisvesting, de kans op malaria, sociale en geografische isolatie, slechte schoolgebouwen, tekort aan materiaal en training en gebrek aan mogelijkheden voor verdere studie zijn de redenen die men noemt.

error: Kopiëren mag niet!