Haïtiaanse gastarbeiders niet tegen elk prijs naar Suriname

De Haïtiaanse gastarbeiders die mogelijk naar Suriname komen, gaan niet ongeacht de arbeidsvoorwaarden werken in Suriname. De voorwaarden moeten eerst bekend zijn en er moet zekerheid zijn over de gemaakte afspraken, voordat de arbeiders komen. ‘Er moet eerst bekendheid zijn over de huisvesting en wat Suriname te bieden heeft’, zegt Alex Josperite, medewerker op het pas geopende consulaat van Haïti in Suriname. Zolang dit nog niet zeker is, wil hij nog niet zeggen of de werkers daadwerkelijk gaan komen. Haïti kent een hoge werkloosheid van ruim 70%.
Over de rijstverwerkingsfabriek van Suriname in Haïti wil Josperite nog niets zeggen. Hij is niet in het land om het proces te volgen en vindt het nog te vroeg om uitspraken te doen. Of Haïti voor werkgelegenheid gaat zorgen in Suriname wil Josperite niets zeggen. Voor hem liggen de beloftes nog in de ontwerpfase en moeten eerst een duidelijke vorm aannemen, voordat hij namens Haïti uitspraken doet.
Sinds enkele maanden staat er een consulaat van Haïti in Paramaribo en een Surinaamse in Port-au-Prince. Het consulaat van Haïti is in Suriname opgezet, dertig jaar nadat de eerste groep Haïtianen naar het land kwamen. In deze periode werden ze in de bacoveteelt te werk gesteld. Veel Haïtianen werken nog steeds in de landbouw in het district Saramacca. Een groot deel werkt voor het bacovebedrijf SBBS. Maar ook in de constructie en andere sectoren zijn ze aanwezig.
‘Met de nieuw gevonden relatie tussen de twee landen is een samenwerking positief van start gegaan en zijn er beloftes aan elkaar gedaan.’ Met Suriname is besproken dat Haïtianen naar Suriname zouden komen om te werken in het rijstverwerkingsproces. De keuze is hierop gevallen, omdat Suriname de toezegging heeft gedaan om een rijstverwerkingsfabriek te openen op Haïti. Deze zou de bevolking daar meer werkgelegenheid bieden.
Haïti zou ook Surinaamse rijst willen opkopen, meldde minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Echter, volgens de Surinaamse rijstboeren en exporteurs zal dit nooit mogelijk zijn. De prijs die Haïti biedt, is ver beneden de kostprijs. Ze betwijfelen ook of Haïti in staat zal zijn om de betalingen te verrichten. Dit eiland behoort tot één van de armste landen op de wereld.

error: Kopiëren mag niet!