Dorpsgemeenschap Witsantie wordt niet benadeeld met aanleg snelweg

Dorpsgemeenschap Witsantie wordt niet benadeeld met aanleg snelwegDistrictcommissaris Jerry Mirande heeft de dorpsgemeenschap van Witsantie in een informatiebijeenkomst laten informeren over de aanleg van een nieuwe snelweg welke de Afobakkaweg en de Kennedyweg zal verbinden. Het bedrijf Architectural and Civil Engineering Consultancy (ACE Consultancy) presenteerde het ontwerp van het wegenbouwkundig project en ging verder in op vragen vanuit de gemeenschap. De werkzaamheden zijn reeds in uitvoering door Dalian.
“De aanleg van de snelweg is de eerste fase van het wegenbouwkundig project om de luchthaven vanuit Paramaribo gemakkelijk, veiliger en comfortabel te bereiken”, zegt ACE Consultancy-manager Stanley Koole. De ca 11 km lange nieuwe snelweg bestaat uit 2 eenrichtingsbanen met vluchtstroken aan beide zijden. Er worden 2 bruggen gebouwd over de kreeksplitsingen van de Parakreek. Volgens Coole staan 2 houten woningen op de plaats waar de weg moet komen. De eigenaren worden gecompenseerd met een nieuwe woning op een andere plek. “Over het algemeen wordt elke schade gecompenseerd. Er is geen sprake van opdeling van het dorp. De gemeenschap moet met deze weg, economisch voordeel halen, daar de weg langs recreatieoord Bigi Pan loopt”, zegt Koole. De weg is bestemd voor voertuigen met een wettelijke snelheid van 100 km per uur.
Witsantie-kapitein Patrick Mande sprak bij deze bijeenkomst zijn zorgen uit over de nadelen op lange termijn welke kunnen ontstaan door de komst van de snelweg. Mande eist een studie waarin duidelijkheid wordt gegeven over het leefmilieu van de dorpsgemeenschap na de aanleg van de snelweg. Het accent moet volgens Mande ook gelegd worden op nadelige milieuaspecten voor de directe bewoners langs de snelweg. De kapitein vroeg ook naar een betere uiteenzetting van veiligheidsaspecten zoals het aanbrengen van hekwerken en ander verkeersmeubilair.
Miranda wees het dorpsbestuur op zijn taak om de gemeenschap te begeleiden naar de positieve ontwikkeling bij de aanleg van de snelweg. Miranda benadrukte de ontwikkelingsvisie van de regering om ontwikkeling te brengen in de dorpen. Met de aanleg van de snelweg is de aanzet gegeven voor de ontwikkeling van Witsantie. Andere ontwikkelingsperspectieven voor Witsantie zijn de bouw van een stenen fabriek, waar dorpsbewoners aan zullen verdienen, en de bouw van een technische school.

error: Kopiëren mag niet!