De autogordel kan levens redden

de autogordel..Een moeder en dochter zijn donderdag in het verkeer overleden. Door tot nu toe onbekende redenen raakte het voertuig van het wegdek en kwam in de langs de weg lopende trens. Het vermoeden bestaat dat de moeder en dochter door verstikking om het leven zijn gekomen.
Hoe veilig is de seatbelt?
Een autogordel is een riem die een inzittende van een auto beschermt bij een ongeluk. Door de autogordel blijft de persoon op zijn stoel en wordt hij niet uit de auto geslingerd. Door het dragen van een autogordel wordt de kans op een dodelijk ongeval verminderd met 30 tot 40%. Vanaf 1 januari 2008 is het in Suriname bij wet opgenomen dat de twee voorzittenden hun gordel om moeten doen. Zonder gordel rijden kost de overtreder SRD 75.
Onder water is het loskrijgen van de autogordel wat moeilijker dan normaal. Olton Pinas, voorlichter bij het Korps Brandweer Suriname (KBS), zegt dat het ook aan de persoon ligt hoe snel hij zichzelf uit de auto kan halen. Het gaat nog moeilijker als de auto gelocked is. Soms raken de mensen ook bewusteloos, wat de kans op verstikking nog groter maakt. Een veiligheidshamer is in zo een situatie echt nodig. Een veiligheidshamer is een klein hamertje om de ruit kapot te slaan en aan de achterkant van de hamer is er een seatbelt cutter. Maar dit moet dan heel dichtbij de stoel vast zijn.
Ulrich Coats, voorlichter bij KBS, zegt dat ongevallen te water vrijwel altijd gecompliceerd zijn. Het is meestal zo dat voor het voertuig in water terechtkomt, het meestal over de kop is gegaan. De portieren kunnen daardoor beklemd raken. Volgens Ulrich zijn autogordels veilig, omdat bij aanrijdingen met een snelheid van 35 km per uur zonder gordels al voor trauma’s kunnen zorgen. Het meest veilige is om te voorkomen om in zo een situatie te geraken.

error: Kopiëren mag niet!