‘Rem-Ko’ smaakt naar meer

Rem-Ko smaakt naar meer 2
Rem-Ko smaakt naar meer 1Afgelopen zaterdag vond in het Grand Riverside Hotel de catwalk show van Rem-Ko plaats, waarbij de ontwerper zijn Spring Summer 2014 Ready to Wear collectie toonde aan een selecte groep genodigden.
Bijna on-Surinaams
De verwachtingen waren hooggespannen, mede door de geheimzinnigheid van de ontwerper en zijn team dat van tevoren niets had losgelaten. De show was zeer professioneel van opzet en bijna on-Surinaams op organisatorisch niveau. Alles leek ook te zijn onderworpen aan de strikte regie van de ontwerper en zijn team, van de ontvangst bij het parkeerterrein tot aan het ‘persmomentje’, waarbij elke journalist vijf minuten kreeg, strikt bijgehouden door een van zijn productiemedewerkers. Dat was soms een beetje ’te’, maar het was het doel van de ontwerper om Suriname kennis te laten maken met een catwalk show, zoals ze dat doen in steden als Parijs, Milaan, London of Istanbul, waar het strikte beleid normaal is. Daarin zijn hij en zijn team zeker in geslaagd.
Lange loop
Een kwartier later dan gepland stond het eerste model op de catwalk en ging de show van start. De opkomst van het volgende, zogenaamd plus-sized, model toonde meteen de kracht van de ontwerper: het sensueel kleden van de vrouw met meer rondingen. De rest van de collectie, ingedeeld in vier thema’s is luchtig, elegant en zomers. Vooral de afwerking en het technisch gedeelte van de ontwerpen zijn voortreffelijk, zeker als men bedenkt dat de ontwerper alle stukken zelf heeft vervaardigd. Echter zat er wel iets te veel tijd tussen de opkomst van de modellen. De ‘loop’ vanaf het hotel, langs het zwembad naar de catwalk was iets te lang en menigmaal zat de ene helft van het publiek met gedraaide nek uit te kijken naar het volgende model. Een goed teken voor de ontwerper, maar vervelend voor de nek. Het ontbrak hierdoor ook aan vaart. Er had iets meer peper in de saus gemogen, die verder wel lekker gekruid was!
Uniformiteit
Alle modellen hadden pruiken op van hetzelfde korte kapsel en dezelfde make-up. Uniformiteit was namelijk een belangrijk item voor de ontwerper waarmee hij zichzelf wil onderscheiden van andere ontwerpers in Suriname, waarbij modellen vaak verschillende kapsels en make-up hebben tijdens catwalk shows. Bij het zomerse thema en de luchtige stoffen en ontwerpen zouden misschien ook luchtigere kapsels hebben gepast, verwijzend naar het gevoel van een briesje door het haar, terwijl je op de pier langs de Surinamerivier staat, nippend aan een cocktail, in een flowing chiffon dress van Rem-Ko.
Positieve reacties
Het publiek was enthousiast, maar gaf aan dat de show net iets te kort was. De Nederlandse ambassadeur en zijn vrouw roemden de ontwerper om zijn elegante kleding, maar gaven als punt van kritiek dat de draagbaarheid wat meer aandacht behoefde naarmate de jurken langer werden (twee keer struikelde er een model, waarbij het publiek verschrikt de adem inhield). Het regende verder complimenten voor de getoonde items, opvallend daarbij was dat men verschillende items als favoriet aanstipte. Van de ‘lange gebloemde jurk’ tot de ‘bruine met de gekreukte stof’ naar ‘die met dat gele touw aan de achterkant’. Een teken dat de ontwerper goed in de gaten heeft gehouden dat er ‘voor elk wat wils’ diende te zijn.
Herkenbaarheid
De dames in het publiek gaven verder aan dat de keuze in modellen opvallend was. Het waren allemaal bloedmooie maar wel normale vrouwen waar een ieder zich in kon herkennen. Wederom kwam het plus-sized model naar voren waar de meeste Surinaamse vrouwen zich mee kunnen identificeren. Voor velen smaakte het naar meer en men kijkt dan ook vol verwachting uit naar de volgende Rem-Ko catwalk show, die volgend jaar zal plaatsvinden.
Verrijking
De tentoongestelde kennis en techniek, op organisatorisch maar ook modetechnisch vlak tijdens de show is een verrijking voor Suriname. We hebben er een eye catcher bij en mogen er zeer trots op zijn dat Rem-Ko ons zal vertegenwoordigen tijdens de Guyana Fashion Week 2013.

error: Kopiëren mag niet!