Elf cursisten ontvangen in Para een certificaat

Elf cursisten ontvangen in Para een certificaatRecentelijk hebben 11 cursisten uit het district Para uit handen van de econoom en business coach Armand Zunder een certificaat voor deelname aan de cursus ‘Start je eigen bedrijf’ in ontvangst genomen. Vier cursisten haalden om uiteenlopende redenen de eindstreep niet. Drie van de cursisten zijn al met hun eigen onderneming gestart, maar vonden het toch nodig om de cursus te volgen. De cursus in Para werd met medewerking van de Vrouwenorganisatie Para georganiseerd.
Het doel van de trainings- en coachingsessies is om het particulier ondernemerschap in Suriname te helpen bevorderen als instrument voor persoonlijke ontwikkeling en vooruitgang en om inkomensverhoging van de deelnemers te bevorderen. De cursus duurde 8 weken en was vooral praktijkgericht en hierdoor voor iedereen, die een bedrijf wenst te starten, te volgen. Onderdeel van de cursus was ook de technische en financiële presentatie van het telen van gewassen in kassen. Dit onderdeel is verzorgd door de ondernemer Delano Ponit. Aan het einde van de cursus moesten de deelnemers ook een test doen. De volgende onderwerpen komen onder meer in de trainings- en coachingsessies aan de orde: het ondernemings- en startersklimaat in ons land en daarbuiten, gewenste competenties van ondernemers, het belang van en het goed omgaan met geld, het systeem van vergunningen en de mogelijke juridische vormen waarvoor de starters kunnen kiezen, maatschappelijk verantwoord ondernemen, groeistrategieën van ondernemingen, marketing- en promotievraagstukken, opstellen van een investeringsplan, het financieringsplan en de exploitatierekening van een startende onderneming en uiteindelijk het opstellen van een ondernemingsplan.
De reeks cursussen is mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade als hoofdsponsor. Ook een aantal sponsors uit het bedrijfsleven heeft vanuit hun ‘corporate social responsibility’ een financiële bijdrage geleverd om de reeks cursussen, die landelijk worden verzorgd, mogelijk te maken. De ondernemingen Self Reliance, de Hakrinbank, Uniqa, ACE Construction en de heer Ronald Hooghart op persoonlijke titel zijn voor het jaar 2013 de sponsors van dit succesvolle project.
De volgende trainings- en coachingssessie start op 2 november aanstaande in het district Commewijne, met medewerking van het commissariaat en de organisatie Women in Agriculture uit Commewijne. Aan het einde van de maand november zal ook een tweede en laatste training voor dit jaar in het district Para starten. Inmiddels heeft ook een organisatie van Inheemsen uit Matta laten weten geïnteresseerd te zijn in een aantal trainingssessies voor hun leden en andere personen uit de Inheemse gemeenschap.
Tot slot kan worden opgemerkt dat in het evaluatieformulier de cursisten zonder uitzondering hebben aangegeven dat zij de inhoud van de cursus uitstekend vonden en gedurende de 8 weken heel veel hebben geleerd. De geslaagde cursisten uit Para zijn inmiddels gesprekken gestart om als groep een platform van ondernemers op te richten. Zij hebben ook gevraagd naar het vervolg trainings- en coachingstraject, dat specifiek gaat over hoe je je eigen succesvol businessplan schrijft.

error: Kopiëren mag niet!