Meneer Salam Somohardjo deelt “klappen” uit

Op woensdag 9 oktober 2013, ruim een week geleden, was de voorzitter van de Pertjajah Luhur, de heer Salam Somohardjo, te gast in het bekende praatprogramma Rashied Pierkhans “Kal Aaj Aur Kal”. Meneer Salam Somohardjo had veel te vertellen over zijn radio- en televisiestations, over de andere bezittingen (winkels, krantenbedrijf, stichtingen, internaten etc.) die hij heeft. Links en rechts heeft hij ook flink politieke klappen uitgedeeld naar de heren Waldi Nain, Hardeo Ramadhin en prof. Henry Ori.
Somohardjo is altijd een “bluffer” geweest
Meneer Salam Somohardjo werd heel bekend toen hij in 1974 als volksvertegenwoordiger de NPK-I (een combinatie van PSV, NPS, KTPI en PNR) verliet en zich toen aansloot bij de toenmalige oppositie welke geleid werd door de VHP. Hij was het niet eens met de manier waarop meneer H.A.E. Arron (vicepresident) de onafhankelijkheid wilde realiseren. Dit lang verhaal zal ik voorlopig met rust laten. Kort voor de verkiezingen van 1977 heeft hij zijn eigen politieke partij, de Pendawalima, opgericht. In 1977 is de Pendawalima met de combinatie VDP (bestaande uit de VHP, VVP, SPS en de Pendawalima ) de verkiezingen ingegaan. De heer Salam Somohardjo was gekandideerd in Commewijne. De heer Salam Somohardjo was zo zelfverzekerd dat hij de verkiezingen in Commewijne zou winnen en deed toen een zeer markante uitspraak: “Als ik de verkiezingen in Commewijne verlies, spring ik in de Surinamerivier”. Meneer Somohardjo is in 1977 in Commewijne niet gekozen, maar was wel gedekt op de landelijke lijst en zo is hij ook in het parlement gekomen.
Recent voorbeeld
Tijdens de verkiezingscampagne van 2010 zei hij dat hij 10 zetels gaat behalen. De bekende uitspraak van toen was “Go for ten”. Na 3 jaren en 5 maanden zegt hij nu: “Wij gaan voor 100% groei”. Meneer Somohardjo heeft de afgelopen jaren alles gedaan om alle Javaanse politieke partijen onder de paraplu van de Pertjajah Luhur te krijgen, wat hem gedeeltelijk ook gelukt is. Het is hem in 2010 gelukt om D-21 van drs. Soewarto Moestadja, de PPRS van Rene Kaaiman en de Pendawalima van mr. Raymond Sapoen in de Pertjajah Luhur te integreren. Om de partij toch een nationaal karakter te geven heeft hij de UPS van prof. Henri Ori, Trefpunt van drs. A.Jessurun en de PSV ook binnengehaald. Na de verkiezingen heeft hij alle contacten verbroken met prof. H. Ori, drs. Arti Jessurun en de PSV. Alsof dat niet voldoende is, maakt hij van elk podium (forum) gebruik om vooral professor Henri Ori “belachelijk” te maken. Wat een mentaliteit van de voorzitter van de Pertjajah Luhur. Op woensdagmiddag 9 oktober 2013 heeft hij bij Kal Aaj Aur Kal hetzelfde gedrag geëtaleerd.
Gebrek aan ontwikkelingsvisie
Een mens met een geringe geestelijke ontwikkeling doet vaker uitspraken waarvan hij vaak de draagkracht niet kent. Meneer Salam heeft genoeg kapitaal om zijn partij draaiende te houden. Hij moet ons een keertje komen vertellen hoe hij zo snel rijk is geworden. Dankzij de slappe houding van Ronald Venetiaan en Ramdien Sardjoe kon hij via stichtingen een latifundist in Suriname worden en deze percelen worden nu één voor één doorverkocht. Ik zal verder niet ingaan hierop. De voorzitter van de Pertjajah Luhur is door de president aangesteld om investeerders aan te trekken uit het Verre Oosten, maar na drie jaren hebben wij nog geen enkele investeerder gezien. Het is de voorzitter van de PL niet eens gelukt om een Wayang-deskundige uit Indonesië aan te trekken.
Twee onderdirecteuren van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling zijn uit hun functies ontheven. Intussen heeft de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling al vervangers voor deze ontheven onderdirecteuren aangewezen. De voorzitter van de Pertjajah Luhur, bondgenoot van de huidige coalitie, wil weten wat de motieven zijn van de ontheffingen. Mijn schatting over deze kwestie lijkt meer op een storm in een glas water. De bekende Mexicaanse gezegde “mi casa es su casa” (mijn huis is uw huis) is hier goed van toepassing. Meneer Salam Somohardjo moet niet veel ophef maken. “Meneer Salam Somohardjo is een betrouwbare partner binnen de huidige coalitie en gaat verder geen actie ondernemen om de eenheid te verstoren. De president bestuurt het land heel goed”, volgens Somohardjo. Hij is tevreden met het beleid van de president en dan vertrekt hij over enkele weken weer naar het Verre Oosten om investeerders aan te trekken voor Suriname. Na zijn terugkomst uit Indonesië gaan wij weer horen over de goedkope aardappelen, uien, knoflook, suiker, blom en kleding die door Pertjajah Luhur te koop aangeboden wordt. Meneer Somohardjo hoeft geen visie te hebben, maar zolang zijn achterban een visieloze politicus ondersteunt en goedkope aardappelen en uien kan krijgen, zal hij in de politieke arena blijven. Zo simpel is het in politiek Suriname anno oktober 2013. Grote politieke leiders in de wereld breken hun hoofd om de strijd aan te binden tegen nationale en mondiale vraagstukken zoals ‘global warming’, schaarste aan energie, wereldvrede, hoge morele waarden en normen bijbrengen, de harmonie tussen volkeren bevorderen, kustbescherming tegen de stijging van de zeespiegel. Laten wij ons Lurah-gedrag vaarwel zeggen en ons als nationale en mondiale politici gedragen.
De PDO (Partij voor Democratie en Ontwikkeling)
De Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) met als voorzitter de politicus Waldi Nain, hoeft bij de komende verkiezingen geen 10.000 tot 15.000 stemmen te behalen, maar heeft wel de potentie om 700 stemmen in Commewijne, 400 stemmen in Saramacca en 600 stemmen in Nickerie te behalen. Zuiver rekenkundig bekeken kan de Pertjajah Luhur die tweede zetel in Commewijne en die ene zetel in Saramacca en ook die ene zetel in Nickerie verliezen (dus 3 van de 6 zetels verliezen). Als het rekenkundig niet juist is moet hij, mijn broer Paul Salam Somohardjo, de heer Hardeo Ramadhin het tegendeel bewijzen.
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!