Rubriek Wet en Praktijk: AMBER ALERT

In het jaar 1996 zijn in Amerika twee jonge meisjes , genaamd Amber en Nicole ontvoerd.Op gegeven moment zijn ze dood aangetroffen.Nalatigheid en te late start van het onderzoek van de vermissing waren onder andere factoren, die geleidt hebben tot de dood van de meisjes. De moeder van Amber begon na de dood van haar dochter een campagne, die ertoe heeft geleidt, dat er bepaalde regels (een systeem) werd opgesteld. Het is een alarmsysteem c.q een systeem dat gehanteerd wordt in Amerika, indien het gaat om bepaalde vermissingsgevallen. Dit alarmsysteem werd vernoemd naar het vermoordde meisje en wordt dus genoemd het Amber Alert.
In Nederland is dit systeem ook ingevoerd en ontwikkeld.Recentelijk werd dit systeem ingeschakeld in de maand mei 2013. Twee jongens waren door hun vader meegenomen tijdens een weekendbezoek . De vader werd dood aangetroffen(zelfmoord ) maar van de jongens geen spoor. Het Amber Alert werd toen ingeschakeld om de hele samenleving te alarmeren en te attenderen op de vermissing.
Amber Alert wordt alleen ingeschakeld, als het gaat om vermissingen en ontvoeringen van kinderen , beneden de leeftijd van 18 jaar.En dan moet het wel gaan om gevallen, waarbij er een gevaar dreigt voor verwonding, dood en ander gevaar.
Niet bij elke vermissing wordt het Amber Alert ingeschakeld. Dit systeem brengt namelijk zoveel aandacht voor het desbetreffend vermissingsgeval, waarbij de burgerij middels televisie, internet, sms, billboards,radio en ander media en communicatie middelen ingeschakeld wordt, dat het een speciaal, groots effect heeft.
De aaandacht van de burgerij wordt dus getrokken voor het desbetreffend geval, waarbij het Amber Alert dus een bepaald attentie effect heeft.
Zou voor elke willekeurige vermissing het Amber Alert c.q het groot alarm ingeschakeld worden, dan zou juist dat speciale effect weg komen te vallen en de interesse van de burgerij verslappen.
Het Amber Alert werkt ook preventief c.q het is de bedoeling dat het preventief werkt zodat mogelijke daders van vermissing erdoor afgeschrikt worden, omdat hun pakkans groter wordt.
In Suriname kennen we geen Amber Alert, maar de mogelijkheid om die in te voeren kan wel en zou mijn inziens zelfs moeten. In voorkomende gevallen kan dan het alarm systeem ingeschakeld worden, waarbij de burgerij via zijn mobiel een bericht krijgt, waarbij er uitgekeken moet worden naar de dader c.q bepaalde gegevens.Haast elke burger heeft een mobiel en de bereikbaarheid is dus groot.
Voor u een onderzoek van de Politie kunt verkrijgen in een zaak dient u aangifte te doen. Artikel 151 lid 5 van het wetboek van Strafvordering stelt, dat de opsporingsambtenaren, dat zijn dus de ambetnaren van Politie, de personen zijn waar u de aangifte moet doen en zij zijn ook verplicht de aangifte te ontvangen.
De Wet stelt nergens een termijn, die afgewacht dient te worden, voordat er een aangifte opgenomen moet worden.Integendeel, de Wet stelt dat de aangifte verplicht opgenomen moet worden.
Uiteraard kan het beleid van de Politie erop gericht zijn , dat de aanpak bij elke zaak anders is. Urgentie zal van geval per geval bekeken worden. Let goed op u zelf en op uw kinderen. Voorlichting aan uw kinderen is een noodzaak, hen bewustmaken van gevaren die er dreigen in de maatschappij is uw plicht als ouder.Tot over twee weken.

error: Kopiëren mag niet!