Een 21 man sterke delegatie van onderzoekers vertrekt voor 20 dagen naar het zuidwestelijk deel van Suriname in het district Sipaliwini in verband met het ABC-project Kartering Zuidgrens. Het team gaat de mogelijke mineralen die in dat gebied voorkomen, bestuderen om zodoende te komen tot een nieuwe geologische kaart voor Suriname. De groep bestaat uit deskundigen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (GMD, het Bauxietinstituut, Grassalco, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de geologische dienst van Brazilië.
De ploeg van onderzoekers bracht voor vertrek op 2 oktober een bezoek aan minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. De delegatieleden werden begeleid door de ambassadeur van Brazilië, Marcello Baumbach. De ambassadeur was zeer verheugd en benadrukte het belang van gezamenlijke operaties tussen beide landen. Hij overhandigde de geologische kaart van het grensgebied met Brazilië waar deze expeditie naartoe gaat, aan minister Hok. De kaart die aan de Surinaamse zijde vervaardigd zal worden, moet ook aangepast worden met de modernste hulpmiddelen die de Braziliaanse zijde ter beschikking heeft. Het ministerie is voornemens om voor Suriname als geheel een kaart met dezelfde technologie te vervaardigen.
Aan Surinaamse zijde zijn er mensen die aan de vorige kaart hebben gewerkt. Zij prijzen zich gelukkig dat ze nu weer de medewerking mogen verlenen aan de vervaardiging van de nieuwe geologische kaart. De expeditie zal de komende periode zwaar op de proef worden gesteld, aangezien de vlotheid van het project beïnvloedt kan worden door de zware droogte en lage waterstanden in het binnenland.
Minister Jim Hok had op 17 en 18 september een oriëntatiebezoek gebracht aan het gebied, waarbij hij de dorpen Kwamalasamutu en Sipaliwini had aangedaan. Tijdens de bespreking met de ambassadeur van Brazilië, uitte hij zijn enthousiasme over al het werk dat tot heden is verzet. Hij sprak de hoop uit dat de expeditie succesvol zal afronden en de kijkt uit naar de behaalde resultaten. De coördinator van dit project is Preciosa Simons M.Sc. van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Voor de financiering doet de Stichting Suriname Enviromental and Mining Foundation (Semif) een belangrijke bijdrage bij de uitvoering van het project.