‘Guards achteloos met wapens’

Guards achteloos met wapensHet is soms schrikken als men nietsvermoedend ergens, bijvoorbeeld de bank, binnenstapt en ineens geconfronteerd word met het zichtbare wapen van een security guard. Nu is het zo dat deze bij een bank waarschijnlijk een actieve houding zal hebben en het wapen correct zal dragen. Echter zijn er ook wel locaties waar security guards wapens dragen terwijl ze onderuit gezakt op een stoel zitten, niet lettend op de richting van de loop. “Je zal er maar met je zwangere vrouw langs lopen, terwijl dat ding richting haar buik wijst.” We spreken met een welingelichte bron die anoniem wenst te blijven. Hij ergert zich enorm aan de uitstraling en de werkwijze van sommige security guards.
Verschillende soorten guards
Hij wijt het gedrag van de wapendragers maar ook van de gewone security guards aan achteloosheid. “Kijk, het is een branche met onregelmatige werktijden en het kan ‘mindnumbing” zijn. Zeker als je in de nacht werkt. En het gemiddelde loon bedraagt maar SRD 850 per maand. Er zijn wel allerlei toeslagen die ze nog kunnen krijgen zoals een vervoerstoelage of een prestatieloon. Dat prestatieloon is gebaseerd op het verzuim want juist omdat de werktijden variëren en het soms ook in de nacht kan zijn, wat vaak saai is, eigenlijk is dat goed want dan gebeurt er niks, zijn mensen geneigd te verzuimen. Dat willen we tegengaan.” Het publiek klaagt ook vaak over het formaat van de security guards. Ze zouden te klein zijn en geen overwicht hebben. De bron legt uit waarom er door securitybedrijven gekozen wordt voor verschillende types binnen de branche. “Bij een winkel staan is wat anders als bij een club staan. De beveiligers bij een winkel zijn er vooral om te letten op shoplifters. Ze zijn er niet om op te treden bij echte calamiteiten. Op andere locaties zoals Palmentuin kies je voor mensen die goed kunnen spreken en zijn ze meer een portier. Er worden hele andere eisen gesteld aan beveiligers bij geldtransporten of bij discotheken waar men meteen het gevoel moet hebben dat men zich beter koest moet houden.”
Onvoldoende supervisie
Terugkomend op de achteloosheid van de wapendragers geeft de bron aan dat het voornamelijk komt door onvoldoende supervisie. “Er mag beter worden gelet op deze mensen. Hier voelt men zich heel wat met een wapen. Ik heb weleens zo iemand aangesproken die bij een bank stond en wiens loop naar de deur wees. Hij keek alsof hij water zag branden! Als ze wapens dragen, dienen ze er gewoon voor te zorgen dat de loop of naar de grond of naar de lucht wijst. Het is niet veilig om dat zo te dragen zoals hij en meerderen dat doen, zeker niet op locaties waar veel publiek komt dat ook nog langs deze guards moet.” Het is geen kwestie van gebrek aan training “Vaak worden trainingen verzorgd door mensen die in het leger of bij de politie zaten. Veel security bedrijven zorgen hiervoor. De meeste wapendragers in deze branche zijn daarnaast BAVP’ers (buitengewoon agent van politie). Deze zijn beëdigd door de minister, hebben een vergunning en zijn bevoegd een wapen te dragen. Er is dus wel een bepaalde expertise. Echter is er ook nog een grijs vlak want er zijn heel veel agenten en militairen, die bijklussen! Of dat mag volgens de wet, durf ik niet te zeggen, maar ik weet dat het gebeurt. En rijke handelaar die bijvoorbeeld met veel geld naar Moengo moet, heeft de middelen om een bijklussende agent in te huren als lijfwacht, het gebeurt. Of het binnen de wet is, dat weet ik niet. Ik wil alleen aangeven dat het geen rookies zijn.”
Geen nevenactiviteiten
Volgens Inspecteur Dropatie Ramkhelawan van de Voorlichtingsdienst is het volgens het Handvest verboden voor politieambtenaren om nevenwerkzaamheden te hebben. “Maar er zijn uitzonderingen. Het is niet zo dat het niet mogelijk is. Er is een grijs gebied waarbinnen de politieman of politievrouw een speciale aanvraag kan doen. Bijvoorbeeld als het gaat om een familiebedrijf waar betrokkene aanwezig is. Het is dus afhankelijk van waar die diensten verleend worden. En de korpsleiding moet er echt weet van hebben want als dat niet het geval is, zullen er absoluut maatregelen getroffen worden.” Het is uitdrukkelijk verboden deze nevenactiviteiten te doen in uniform. Het wapen staat daar los van. “Als politieman of -vrouw heb je altijd je wapen bij je. Het kan niet rondslingeren, wat je ook doet en waar je ook gaat, of dat nu in uniform of in burger is.”

error: Kopiëren mag niet!