Smokkel op vaarroute Brazilië – Suriname

Al geruime tijd wordt er flink gesmokkeld op de vaarroute Brazilië -Suriname. De Braziliaanse schoeners brengen de ladingen naar Suriname en bij terugkeer worden vanuit Suriname goederen gesmokkeld naar Brazilië. Het zijn vooral de goederen die van China naar ons land komen, die via de Braziliaanse schoeners hun weg illegaal vinden naar Brazilië. Het gaat veelal om kleding en ICT. Legaal geïmporteerde kleding, elektronische apparaten en ICT komen vrij duur op de Braziliaanse markt vanwege hoge invoerrechten. De hoge heffing vormt onderdeel van de maatregelen om de eigen Braziliaanse kleding- en ICT-industrie te beschermen tegen concurrentie van buitenaf. Op computers en andere ICT-goederen wordt 100 % invoerrechten geheven, terwijl er in Suriname het nultarief geldt op deze goederen.
Met de smokkel komen de Chinese goederen via Suriname goedkoop het zuiderbuurland binnen. ‘Men klaart de goederen of normaal in Suriname in of er is sprake van onderfacturering of men geeft het aantal eenheden verkeerd op. Men geeft op 100 truien, terwijl de doos 150 stuks bevat. Dit loopt op in de duizenden. De goederen vinden hun weg illegaal naar Brazilië en komen ook illegaal op de Braziliaanse markt.’ Insiders beweren dat het aantal goederen dat vanuit China naar Suriname wordt ingevoerd, nooit verkocht kan worden op deze kleine markt.
DNA-lid Ronny Asabina van de vaste commissie van Financiën zegt dat hij ook geruime tijd deze informatie doorgespeeld heeft gekregen. ‘De zaak moet verder onderzocht worden’, stelt de volksvertegenwoordiger. Asabina zegt ook vernomen te hebben dat er vanuit Brazilië smokkelwaar Suriname binnenkomt. Het gaat merendeels om vlees en vleeswaren die hun weg vinden in de Braziliaanse eethuizen hier te lande. Er is daar een grote vraag naar onder de Braziliaanse gemeenschap in Suriname. Deze smokkelwaar vindt ook haar weg naar de Surinaamse goudvelden waar grote concentraties Brazilianen woonachtig zijn. Doordat het vlees illegaal het land binnenkomt, wordt het ook niet gekeurd, wat erg gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Het gelukte niet een reactie te krijgen van het hoofd van de Douane, August van Hammen.

error: Kopiëren mag niet!