De opkomst van PDO

Ontevreden politici die geen tijd hebben en allerlei dingen doen enkel en alleen om positieverbetering en om later een betere plaats te krijgen, zijn het niet waard om in een politieke partij zitting te nemen. Zij zijn niet te verzadigen. Zij zullen vanwege hun aard steeds ontevreden blijven en uiteindelijk zullen zij van het toneel verdwijnen. Voorbeelden hiervan binnen onze gemeenschap zijn legio. Binnen onze oude politieke partij, de KTPI, zijn de perikelen over de kwestie van de opvolging en de plaats van de voorzitter nog steeds gaande. De djoegoedjoegoe gaat zelfs de kant op dat een nieuwe groep er hard aan denkt om een nieuwe politieke partij op te richten. Wat een toestand, vragen velen zich verbaasd af.
Juist zijn de oude en fervente politieke leiders bezig en hebben zij de bereidheid getoond zich eventueel te willen verenigen of samen te bundelen, of een opkomende groep van vertrouwelingen en of ontevredenen (noem ze overlopers), hebben zich gebundeld tot een nieuwe groep, onder de naam “Partij voor Democratie en Ontwikkeling” PDO. Terwijl dus de bestaande politieke partijen proberen samen te werken, baant de opkomende PDO zich langzaam een weg binnen het politieke firmament. Zo zien we dan ook weer dat de politiek anno 2013 niet standvastig en betrouwbaar is. In elk geval zijn de leden, natuurlijk niet allemaal, even stabiel en standvastig. Er zijn nog steeds gelukzoekers meestal bestaande uit personen die politiek nog niet gecoverd, of noem het maar geregeld zijn. Wie achter deze nieuwe initiatiefgroep, deze nieuwe politieke partij in wording, staan, valt wel te raden. De naaste toekomst zal het ons leren. Een bekende, oude politicus is reeds bekend en heeft zich als zodanig ook al geprofileerd. Het is de toenmalige ex-minister van Planning, uit de periode van het kabinet Wijdenbosch, de heer Waldi Nain. De politici willen niet direct alle namen bekend maken en doorspelen, maar in politiek Suriname heeft iedereen zijn of haar eigen netwerk en blijft eigenlijk niets echt geheim. De groep van PDO zal binnenkort dan publiekelijk bekend zijn. Immers, wie allemaal in 2015 mee wil doen aan de verkiezingen, kunnen niet lang meer “kibri tiki” spelen. Bovendien zullen de promotors van de partij, de sponsors, eisen dat het grote publiek op de hoogte wordt gesteld van hun bestaan.
Inderdaad, de Javaanse groep zal in de komende verkiezingen van 2015 in een moeilijk parket belanden, vanwege de houding van zowel de oude leiders alsook de nieuwe opkomende sterren aan het firmament. Het beeld geeft duidelijk aan dat politiek bedrijven , een goed betaalde job is. Je wordt er als individu in elk geval veel beter op. Voorbeelden hiervan zijn er in elke partij een heleboel aan te wijzen. Vandaar ook de “rush” van politici die er ontstaat, van mensen die koste wat het ook kosten mag, op de lijst van hun partij een contante en verkiesbare plaats moeten innemen. Wat een toestand. Niemand denkt aan de ontwikkeling van het land. En als men dat eens zegt dan is het je reinste vorm van voor-de-gek-houderij. De tijd is nu meer gericht op het binnenhalen van zetels en of het omkopen van de arme achterban in de verschillende delen van het land. Het is al begonnen. Let maar op de dwaling in het district Wanica. Iedereen wil coördinator “spelen “ om zodoende een zekere en voorrangspositie te behalen wanneer het zal gaan om de verdeling van verkiesbare plaatsen. Het gevecht binnen de groep zal spoedig losbarsten, want niemand wil een ander ook maar een strobreed de kans geven. Het is de tijd van de bekende “cetabeverlijm politiek”. En dit speelt zich af in elke politieke partij. Het hoort gewoon bij de politieke cultuur van ons land. De kennis, de ontwikkeling en de ervaring van de persoon alleen maar zijn niet voldoende. Er komt nog veel meer bij kijken om een plaatsje te bemachtigen.
Dat hebberige politici straks overal beloften gaan doen is geen nieuws. Dat zij Suriname tot een paradijs gaan maken is inmiddels ook geen nieuws meer. Er moeten andere, nieuwe, veelzeggende slogans uitgedacht worden. Maar hoe het ook zij, de arme achterban blijft gegarandeerd de dupe van al die grappenmakerijen die voor de verkiezingen de lucht in worden geslingerd. Politieke tijdingen veranderen niet, het wordt juist met de dag erger, listiger en ingewikkelder.
Kadi Kartokromo

error: Kopiëren mag niet!