Importeurs praten met vp over dollarschaarste

De Vereniging van Importeurs heeft een gesprek aangevraagd met vicepresident Robert Ameerali om de situatie met betrekking tot de Amerikaanse dollar te bespreken. De importeurs hebben grote moeite valuta te verkrijgen om onder meer levensmiddelen te kopen in het buitenland. De regering had onlangs beloofd dollars beschikbaar te zullen stellen voor ondernemers die met name basisgoederen importeren. Dit, om te voorkomen dat zij dure dollars op de zwarte markt kopen met het gevolg dat de basisgoederen in prijs stijgen. Directielid Radjen Ramsoedit van importeur Combemarkt zegt desgevraagd dat de vereniging de vorige week de vicepresident heeft gevraagd om een gesprek. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit onderhoud volgende week plaatsvinden. Door tussenkomst van de vicepresident zouden de importeurs dollars beschikbaar krijgen tegen de bankkoers van 3.35 om de import van goedkope basisgoederen veilig te stellen.
De Amerikaanse dollar is nog steeds schaars. Vooral het bedrijfsleven ondervindt daar flink last van. Dagblad Suriname verneemt van de cambio’s dat zij geen Amerikaanse dollars hebben voor de verkoop. ‘Voorlopig hebben we geen dollars voor de verkoop’, is het enige wat de consument te horen krijgt. De Amerikaanse dollarkoers staat op de zwarte markt al genoteerd op 3.55. Voorzitter Rudie Balak van de Vereniging van Winkeliers (VVW) beklaagt zich erover dat de winkeliers vanwege deze situatie geconfronteerd worden met dalende verkopen. Omdat er geen afzet is, ontstaat ook het probleem van de vele vervallen producten in de winkels. ‘De stijgende koers, met als gevolg steeds duurder wordende goederen, doet de koopkracht van de meeste consumenten afnemen’, zegt Balak. ‘De dalende omzetten vanwege de koersfluctuaties, de vele vervallen producten en de oneerlijke concurrentie van een wildgroei in de branche maken het beroep van winkelier steeds minder aantrekkelijk’, zegt Balak verontrust.
Eerder werd door de krant bericht dat volgens de Centrale Bank van Suriname er op de valutamarkt niets aan de hand zou zijn in het kader van de dollarschaarste. Nu de importeurs blijven klagen over een aanhoudende schaarste en daarvoor een gesprek aanvragen met de vp, blijkt dat dat er wel degelijk iets aan de hand is. Waarom een gesprek tussen de importeurs en de vp als alles in orde is, is de vraag die opkomt.

error: Kopiëren mag niet!