Marron en Creool verwekken meer kinderen met Hindoestaanse dan met Javaanse

De groep van ‘gemengden’ is vlak onder de Javaanse bevolkingsgroep uit de Census 2012 uitgekomen met een aantal van 72.340. De meeste gemengde personen (30.688) hebben zelf ook een gemengde vader. Hetzelfde geldt voor de moeders. Van 19.704 personen zijn zowel de vader als de moeder gemengd. Gemengde personen hebben naast de moksi-vrouw het meest als moeder Javanen, Creolen en Hindoestanen. Deze drie groepen komen samen de helft op wat gemengde moeders aan kinderen verwekken met moksi-vaders.
Vaders
De tweede grootste groep moksi zijn de personen die een Creoolse vader hebben: 13.588. Van die groep is de moeder het vaakst gemengd. Daarna komen in volgorde Inheemse, Hindoestaanse en Javaanse moeders. De derde groep moksi’s heeft een Hindoestaanse vader (7.352). In deze groep hebben de moksi’s het vaakst een gemengde vrouw. Daarna hebben ze in volgorde van grootte Javaanse, Creoolse en Inheemse moeders. Die voor moksi-kinderen heeft gezorgd, zijn de Creolen. Een aantal van 5.314 moksi’s heeft een Javaanse vader. Deze moksi-personen hebben het vaakst als moeder ook een moksi-vrouw. Daarna volgen de kinderen van Hindoestaanse en Creoolse moeders. De moksi-kinderen met een Marron-vader hebben meestal als moeder in volgorde een gemengde moeder, een Creoolse, een Hindoestaanse of een Javaanse.
Moeders
Een aantal van 19.704 gemengde personen hebben beide ouders een moksi. De kinderen met een moksi-moeder hebben daarna het meest als vader in volgorde een Creool en een Hindoestaan. Vanuit moederskant bekeken hebben kinderen als tweede grootste categorie een Javaanse moeder. Deze gemengde personen hebben het vaakst een gemengde vader, gevolgd door een Hindoestaanse en een Creoolse vader. De groep kinderen met een Creoolse moeder is de derde grootste categorie. Van deze kinderen zijn de ouders in volgorde gemengd, een Inheemse of een Hindoestaan. De vierder grootse categorie heeft een Hindoestaanse moeder. Deze kinderen hebben hier als vaakst geen gemengde, maar een Creoolse vader. Daarna volgen de kinderen met een gemengde en Javaanse vader. Hetzelfde beeld is er min of meer met de kinderen met een Inheemse moeder. De kinderen hebben meestal als vader in volgorde een Creool, een gemengde en een Hindoestaan. In het kader van een recent lied het volgende pikante detail: het aantal gemengde personen met een Marron-vader en een Hindoestaanse moeder is significant meer dan het aantal moksi’s met een Hindoestaanse vader en een Marron-moeder.

error: Kopiëren mag niet!