Veel plooien gladgestreken tussen Zuid-Amerikaanse staatshoofden tijdens Unasur

Veel plooien glad gestreken tussen ZuidAmerikaanse staatshoofden tijdens unasurDe onlangs gehouden Unasur-meeting heeft fundamentele zaken opgelost voor het heel Zuid-Amerikaans continent, wist de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, te vertellen. Er zijn twee belangrijke regionale integratiepropcessen op het Zuid-Amerikaans continent en een van ze is Mercosur. Mercosur is het instrument welke zich voornamelijk bezighoudt met de economische ontwikkelingen van het Zuid-Amerikaans continent, waar de belangrijkste en grootste economieën van Zuid-Amerika zijn aangesloten.
Suriname en Guyana zijn nu in de fase om het geassocieerd lidmaatschap te formaliseren. En als tweede is Unasur het politiek instrument van het Zuid-Amerikaans continent. Paraguay werd geschorst uit Mercosur en Unasur. Dit heeft als gevolg gehad dat de samenwerking binnen Unasur en Mercosur heel slecht was. De lidlanden van Mercosur zijn Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay, Venezuela en Bolivia. Lackin wist te vertellen dat het zo erg was dat de staatshoofden niet meer naast elkaar zaten. Dit was een probleem voor het verder duurzaam ontwikkelen van de economie.
Het is van fundament belang dat de eenheid binnen deze twee regionale integratieprocessen als rode draad moest dienen tijdens de summit. Dat is hier in Paramaribo gebeurd onder leiderschap van Suriname, zegt de minister trots. ‘De aanwezigheid van Paraguay hier betekende onder andere dat de spanningsvelden hier opgelost zouden worden. Suriname wilde een reunited Unasur bijeen hebben. Suriname heeft ervoor gezorgd dat de plooien hier zijn gladgestreken. De aanwezigheid van Paraguay geeft ook aan dat de rust teruggekeerd is in Unasur. Tussen Bolivia en Brazilië was er een ook spanningsveld. Hier in Paramaribo zijn de spanningen opgelost. De president van Venezuela en Paraguay hadden elkaar nog nooit eerder ontmoet, dat gebeurde in Suriname.’

error: Kopiëren mag niet!