Commissariaat verwacht meer verzoeken verruiming openingstijden handelszaken

Het commissariaat van Paramaribo Noordoost verwacht dat in navolging van Kirpalani en Lucky Store meer handelsmaatschappijen toestemming zullen vragen voor het verruimen van de openingstijden. “Als wij die verzoeken krijgen, zullen wij kijken of die behoefte er bestaat en de zaken afwegen”, zegt districtsecretaris Roy Zinhagel. Zoals hij aangeeft, schrijft de Surinaamse wetgeving zondagsrust voor en dient er rekening gehouden te worden met de zondagmorgen en de kerkdiensten. Echter heeft het algemeen belang geprevaleerd bij het verlenen van toestemming aan Kirpalani en Lucky Store om op zondag van 12:00 uur – 20:00 uur de deuren open te houden voor het publiek. Ook zaterdag en door de week zijn deze twee handelsmaatschappijen tot 20:00 uur open. De politie heeft hierop ook positief gereageerd.
Zinhagel weet dat de binnenstad van Paramaribo er op de zondag ‘dood’ uitziet en verwacht dat met de verruiming van de openingstijden het stadsbeeld op de zondag en in de avonduren zal veranderen. De behoefte bestaat er namelijk bij de werkende klasse om in de avonduren of op de zondag de nodige inkopen te doen.
De Consumentenbond onder leiding van Rudy Balker juicht de verruiming van openingstijden bij diverse handelsmaatschappijen toe. “We hebben allerlei consumenten die verschillende shiften werken en zij worden zodoende in de gelegenheid gesteld om de nodige inkopen te doen. Het komt de moeders en vaders die schoolbenodigdheden moeten aanschaffen ook goed uit, want zij hebben door de huidige economische situatie een druk leven overdag met twee tot drie banen”, zegt Balker. Hij pleit ervoor dat meerdere handelsmaatschappijen het initiatief van Kirpalani en Lucky Store opvolgen, maar ook de overheid. “Als we toerisme willen stimuleren, moeten de overheidskantoren voor het afhandelen van paspoorten en bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor Burgerzaken ook op de zondag open zijn”, zegt Balker. Zoals hij weet zijn de handelsmaatschappijen in het buitenland in de ochtend, middag en avond open voor het publiek.
Kirpalani en Lucky Store hebben voor het eerst in december 2012 de openingstijden verruimd tot 20:00 uur. Zij hebben toen een promotie eraan gekoppeld in het voordeel van consumenten die later winkelen. Vanaf dit weekend zijn de bedrijven ook op de zondag open vanaf 12:00 uur rekening houdend met de zondagsrust en kerkdiensten. Zij hebben wederom speciale acties en een publiekelijke launch met activiteiten. Zowel het commissariaat, de politie als de Consumentenbond ondersteunt deze verruimde openingstijden.

error: Kopiëren mag niet!