Basiszorg zal minder bieden dan bestaande voorzieningen

De zorgverzekering die de regering van plan is in te voeren en onder te brengen bij een particuliere verzekeraar schiet in vergelijking met het on- en minvermogendensysteem en de voorziening van Staatsziekenfonds (SZF) op een aantal punten tekort. De zorgverzekering is eerder bekritiseerd en haar dekking en kwaliteit in twijfel getrokken. Van overheidszijde is altijd de indruk gewekt dat het een kritische vergelijking met het SZF en het dienstenpakket, gekoppeld aan het systeem van de on- en minvermogenden, kan doorstaan. Uit bekomen informatie blijkt dit niet altijd het geval te zijn.
 
Opname
De zorgverzekering biedt garantie met betrekking tot hospitalisatie tot 3de klasse ligging, maar wel tot maximaal 60 ligdagen per verzekeringsjaar. Bij noodzakelijke ligging boven dit aantal komt de zorgverzekering niet in. Een beperking in de duur van de opname geldt ook voor het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), waarvoor een maximum van 6 weken geldt en in het longpaviljoen tot een maximum van 90 ligdagen per verzekeringsjaar. Bij toediening van bloedproducten is een restrictie voorgesteld van maximaal 10 kolven per opname.
 
Hospitalisatie en chirurgie
Bij hospitalisatie op zich zijn er ook restricties. Bij een cardio/vaatchirurgie en interventie cardiotherapie is voorgesteld een dekking van SRD 15.000 per jaar en wel 1 keer per jaar. Voor een pacemaker geldt een 50% vergoeding per jaar, een beperking die ook zou voorkomen bij het SZF. Ten aanzien van de dermatologie is het aantal behandelingen beperkt tot 6 per jaar. Er wordt voorts niet gerefereerd aan kaakchirurgie. De vergoeding van de consultaties van een psycholoog en orthopedagoog is begrensd tot 5 behandelingen per jaar. Verder zal de zorg ophouden met tegemoetkomen wanneer ten aanzien van neurochirurgie de grens van SRD 5.000 is bereikt. Bij de oogchirurgie geldt ook een grens van SRD 5.000 per jaar, terwijl de vergoeding van kosten voor optische zorg tot maximaal SRD 300 per 24 maanden gaat. Wat niet voorkomt in de basiszorgverzekering is de voorzieningen voor operaties (extra groot – klein) en niersteenvergruizing. Hetzelfde geldt voor interne geneeskunde en kindergeneeskunde. In de zorgverzekering komt de anesthesie niet direct voor evenals kosten ten aanzien van revalidatie. Ten aanzien van het aanbrengen van platen en schroeven komt de zorgverzekering in met 40% in vergelijking met de 75% bij SZF. Bij hypospadie (afwijking aan de plasbuis) geldt maximaal een dekking van SRD 5.000 per verzekeringsjaar. De afbakening bij chemotherapie en ‘formularium geneesmiddelen’ is SRD 3000 per jaar.
Nierdialyse
De maximale dekking bij een nierdialyse is beperkt tot SRD 15.000 per verzekeringsjaar. Daarboven gaat de verzekering niet, in tegenstelling tot het SZF en het on- en minvermogendensysteem. Bovendien geldt een vergoeding van alleen 50 % voor aanschaf van bijbehorende middelen.
 
Ziekenvervoer, scans en reproductieve gezondheidszorg
Ten aanzien van ziekenvervoer zal de basiszorgverzekering 50% van de kosten dekken tot een maximum van SRD 250 voor ambulancevervoer. Voorts komt er geen regeling voor met betrekking tot aanrijdingen en bedrijfsongevallen. Ook ten aanzien van het maken van een MRI of CT-scan geldt een beperking van 1 maal per jaar. Voorzieningen ten aanzien van de anticonceptie zijn ook niet te herkennen. Ook voor thuiszorg geldt een afbakening van maximaal 3 maanden per jaar. Een diëtist kan onder de zorgverzekering slechts 3 keren kosteloos behandelen. De kostendekking ten aanzien van de reproductieve gezondheidszorg, waarbij Stichting Lobi een belangrijke rol speelt, ontbreekt ook bij de basiszorg.
 
Uitzonderingen waaronder zelfmoord
De lijst van uitzonderingen is heel ruim voor de basiszorgverzekering. Zo komen in het rijtje voor medische kosten buiten Suriname, kosten van tandheelkundige behandeling, kosten gedurende detentie en medische kosten als gevolg van radioactieve stralingen. Ook worden in de uitzonderingsgevallen waar de verzekering niet zal inkomen genoemd de medische kosten als gevolg van overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik en onachtzaam en roekeloos gedrag. Evenmin zal de basiszorgverzekering inkomen bij kosten in verband met en als gevolg van zelfmoord en/of zelfdoding alsook pogingen tot het plegen van zelfmoord.
 

error: Kopiëren mag niet!