Kwestie Vasseur vanwege gebrek aan code of corporate governance overheid

Zowel de huidige regering alsook alle voorgaande Nieuw Front-regeringen in Suriname hebben de ontwikkeling en implementatie van een code of corporate governance in de afgelopen jaren systematisch genegeerd, met alle gevolgen van dien. Wereldwijd zijn overheden thans in hoog tempo bezig met de implementatie een corporate governance code, teneinde goed ethisch bestuur van hun land te garanderen. Dit geldt ook voor veel overheden in derdewereldlanden. Echter, in Suriname schijnt dit tot op heden geen hoge prioriteit te hebben. Zowel de regering alsook de DNA besteden nauwelijks enige aandacht hieraan, ondanks de vele onethische praktijken in het land in de afgelopen jaren. Als gevolg hiervan is er vrij spel voor corruptie, witwaspraktijken, vriendjespolitiek en mismanagement in Suriname, zoals bijvoorbeeld de onethische gedragingen van Kenneth Vasseur, die drie miljoen Surinaamse dollars eist voor zijn directeursstoel bij EBS.
Het aan de lopende band vervangen van ministers, misbruik van overheidsgelden en gesjoemel met goudconcessies en percelen kunnen gereduceerd worden indien de overheid vandaag nog begint met de ontwikkeling van de code en deze opdringt aan onder meer alle overheidsinstanties, alle parastatale organisaties, de Centrale Bank van Suriname, alle overige banken, alle verzekeringsmaatschappijen en alle grote organisaties in Suriname. Dus ook Staatsolie, EBS, OW, NH, DSB, Adek, Hakrinbank, Rosebel Gold Mines, Assuria, Self Reliance, etc. moeten een corporate governance code hebben, welke is afgeleid van de corporate governance code van de staat Suriname. Ook de DNA moet er een hebben. Hier denken ze echter niet over na, omdat ze het veels te druk hebben met vergaderen en interne ruzies. De regering en de DNA geven dus geen goed voorbeeld aan de rest van de samenleving als het gaat om good governance. Ze maken er een potje van wat betreft het stimuleren van goed bestuur in ons land, waardoor er kansen worden gemist. Voor succesvolle ontwikkeling en implementatie van een effectieve code of corporate governance verwijs ik naar mijn wekelijkse column hierover.
Hubert Rampersad

error: Kopiëren mag niet!