Conceptwet Welvaartsvast pensioen af

Het conceptrapport ‘Welvaartsvast pensioen’ en de conceptwet ‘Pensioenen’ zijn al af. Het rapport en de conceptwet maken deel uit van het uit te voeren sociaal zekerheidsstelsel dat door de regering wordt voorbereid. Het rapport is geschreven door de consultant KPMG, die in een eerder stadium een presentatie voor beleidsmakers hield met betrekking tot het sociaal zekerheidsstelsel. ‘Het volgend traject is de bestudering van het rapport en de conceptwet in tripartiet verband’, zegt secretaris Henny Staphorst van het Tripartiet Overleg (TO) aan Dagblad Suriname. Hij zegt dat ook het rapport ‘Zorgstelsel’ in concept af is. De conceptwet ‘Zorgstelsel’ wordt nog voorbereid. Als de concepten zijn goedgekeurd door TO en de onderraad van ministers (ATM, Volksgezondheid, Financiën, Biza en Sozavo) zullen ze worden doorgeleid naar de raad van ministers (RvM) en het parlement.
De Algemene Pensioenregeling (AP), die per 1 januari tegelijk met een Nationale Zorgsysteem (NZS) moet worden ingevoerd, houdt een welvaartsvast pensioen in. Suriname zal per 1 januari 2014 een eigen Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) hebben als onderdeel van het sociaal zekerheidsstelsel, welke door de regering wordt ingesteld. De kosteloze medische verzekering voor kinderen van 0 -16 jaar en 60 plussers is in dit kader uitgevoerd. Goedkeuring van deze conceptwet door DNA betekent dat Suriname per 1 januari 2014 een eigen Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) zal hebben.
Dagblad Suriname verneemt dat de instelling van een stichting die de welvaartspensioenen zal beheren, één van de voorstellen is die vervat is in het rapport. Ook zou daarin zijn opgenomen de verplichte registratie van concubanen bij de notaris, waardoor formeel bij de stichting kan worden aangetoond hoe lang zij met elkaar samenwonen. Die formele aantoning is vereist voor de uitkering van het pensioen aan één der concubanen.

error: Kopiëren mag niet!