Saramacca exposeert sierkippen tijdens Carifesta

(foto: BIC Saramacca)
(foto: BIC Saramacca)
Wanneer het Carifesta Community Festival op zaterdag 24 augustus op Saramacca gehouden wordt, is een hoofdattractie de expositie van levende sierkippen. Saramacca staat bekend om aardolie en landbouw. ‘Maar ook de pluimveesector is goed ontwikkeld’, zegt Suresh Gangaram Panday van de voorlichtingsdienst van het commissariaat Saramacca. Het festival op Saramacca heeft als thema: ‘The Art of Production’. Dit district zal zijn productie voorop stellen in dit kunst- en cultuurfestival.
‘Saramacca heeft verschillende slacht- en legkipbedrijven. Maar minder bekend is dat in Saramacca ook bijzondere kiprassen gefokt worden. Stichting Brinkie gevestigd aan de Mahostraat zal op de expo in Groningen een aantal rassen tonen’, legt Gangaram Panday uit. Het grootste kippenras, de Brahma, waarvan de haan 5 tot 6 kg weegt, is ook aanwezig. Maar ook een zeer klein ras, de Patrijskriel, waarvan de haan 400 gram weegt, zal geshowd worden.’ Ook hoenders met grote kuiven zijn van de partij. Er zullen ongeveer 8 zeer verschillende kiprassen op de expo getoond worden. Kippen worden niet alleen gehouden voor de productie van vlees en eieren, maar kunnen ook een vorm van kunst zijn.
Carifesta Saramacca vindt plaats op het Monumentenplein te Groningen en duurt van 10.00 tot 02.00 uur. Er zullen diverse optredens zijn, waaronder kawina, baithak gana, terbangang, Indiaanse en Hindostaanse dans, tazza en de eigen populaire muziekformatie The Beats. Ook buitenlandse muziek – en dansgroepen vanuit Haiti, Cuba en Venezuela zullen van de partij zijn. Op de pier te Groningen zullen er jamsessies plaatsvinden waaraan lokale en internationale muzikanten zullen deelnemen. De leerlingen van de verschillende lagere scholen in Saramacca doen mee aan de muurschilderingen. Enkele bedrijven die zullen participeren zijn Staatsolie, SBBS, Suriname Candid Fruits en Landbouwbedrijf Gopex. Ook handicraft en sieraden gemaakt van natuurproducten door de Inheemsen van de dorpen Kalebaskreek, Columbia en Grankreek zullen te bezichten zijn.

error: Kopiëren mag niet!