Belfort kondigt Verkeersveiligheidsmaand aan

bjknDe Suriname 1515 Verkeersveiligheidsmaand is gisteren aangekondigd door minister Edward Belfort van Justitie en Politie. Deze zal duren van 15 augustus tot en met 15 september 2013. De aankondiging vond plaats precies op de plek aan de Jagernath Lachmonstraat, waar op zaterdag 10 augustus 2013 er 5 verkeersdoden vielen. Vorig jaar deed de minister ook de aankondiging. In die Verkeersveiligheidsmaand alleen waren er al 9 verkeersslachtoffers. Alsof hij opgeroepen had om het tegendeel te etaleren. Dit jaar is enkele uren na de aankondiging door Belfort een verkeersdode genoteerd te Para, de 47ste voor dit jaar.
Bij de aankondiging gisteren was ook aanwezig Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Senior Verkeersbrigadier. De functionarissen van de politie en de brandweer waren er ook bij. Er werd geïnitieerd met een minuut stilte voor alle Surinaamse burgers, die in het verkeer het leven hebben gelaten. De Motor Surveillance Dienst legde het verkeer op de Jagernath Lachmonstraat voor een minuut stil. Gezius zei dat de veiligheid in ons leven gewaarborgd moet worden, maar wij moeten er natuurlijk iets voor doen. ‘Het ongeluk van 10 augustus is op een goedkope en simpele wijze gebeurd. Simpel, omdat er een hoge snelheid voor nodig was’, zegt Gezius. Hij zegt ook dat het recht op leven is verankerd in onze grondwet.
Belfort riep alle weggebruikers op om in de periode 15 augustus 2013 tot en met 15 september 2013 een bijdrage te leveren. Deze bijdrage houdt in dat men uiterst voorzichtig moet zijn in onder andere het verkeer. Vooral in deze maand eist hij van de weggebruikers extra aandacht. De minister wijst de bestuurders er ook op dat zij bewezen hebben capabel te zijn om te rijden, omdat zij een rijbewijs hebben gehaald. ‘Waarom vindt er geen aanrijding plaats met een auto waarin er een rijinstructeur zit’, vroeg de minister zich af. De minister merkte op dat zo gauw diezelfde persoon een rijbewijs in handen krijgt, dan de apen uit de mouwen komen. ‘Je krijgt dan een bestuurder die rijdt onder invloed van alcohol en veel overtredingen maakt. Als je deelneemt aan het verkeer, dien je de regels in acht te nemen. Dat geldt voor iedere weggebruiker, hetzij fietser, voetganger en anderen. Bij het naderen van een kruising moeten de weggebruikers letten op het verkeer. Niet omdat je voorrang hebt, moet je roekeloos doorrijden en je snelheid opvoeren.’ Ook zegt minister Belfort dat men geen onfatsoenlijk rijgedrag moet vertonen.
Guno Leeuwin, hoofd van de afdeling Verkeer van de politie, zei dat de acties van de politie over het gehele land zullen gelden. Er zullen specifieke acties gehouden worden waarbij fietsen, bromfietsen en wagens gecontroleerd zullen worden. ‘Sta meer op uw remmen, dan op uw rechten’, aldus Leeuwin.

error: Kopiëren mag niet!