Achterstand betaling leraren Naschoolse Opvang administratief probleem

Dat er steeds achterstanden optreden bij het uitbetalen van de leraren van de Naschoolse Opvang, is geen financieel probleem. Zowel minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) als Adeline Wijnerman van Financiën heeft dit gisteren in het parlement kenbaar gemaakt. Nadat een aantal parlementariërs de achterstand in betaling aanhaalde tijdens het agendapunt ingekomen stukken, trok de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Simons, de stoute schoenen aan en vroeg aan de aanwezige ministers van Onderwijs en Financiën om te reageren. Minister Adhin zei dat het administratief gedeelte van de Naschoolse Opvang niet beheerd wordt door zijn ministerie. ‘Sinds ik aanzit, heb ik heel wat zaken die niet vallen onder Minov kunnen oplossen, maar het administratief gedeelte is niet opgelost. Dat komt ook omdat er een kadertekort is’, zegt Adhin.
Adhin legt uit dat de administratie vaak niet in orde is, althans niet volledig. ‘Wij krijgen de stukken van de leerkrachten die gewerkt hebben, maar doordat ze niet volledig zijn, maakt het de uitbetaling alleen maar moeilijker. De afdeling Comptabiliteit stuit dan op problemen, alsook Cebuma. Een van de problemen is dat de leerkrachten geen bankrekeningnummer kunnen doorgeven. De uitbetaling blijft dan uit. De informatie komt mondjesmaat binnen. Ook moet het formaat juist zijn, anders gaat het niet kloppen met de administratie van Cebuma. Van de personen die alles in orde hebben, is de betaling altijd correct geweest.’ De kersverse Minov-topman zegt dat een speciale unit gecreëerd moet worden, die moet nagaan wat voor type administratie er nodig is voor de Naschoolse Opvang. ‘Minov moet vroeg of laat de zaak overnemen om het goed te laten lopen. Maar dat gaat minimaal drie weken duren.
Minister Wijnerman van Financiën zegt dat uitbetaling vanuit haar ministerie geen probleem is. ‘We hebben naschoolse opvang als een van de prioriteiten gesteld. Maar als de administratie niet goed is, kunnen we ook niet uitbetalen. Als de stukken normaal worden afgeleverd, krijgen de leerkrachten hun geld wel’, zegt ze.
Minister Adhin sprak gisteren voor het eerst als minister in het parlement. Echter werd hij steeds gestoord en afgeleid door de parlementariërs. DNA-voorzitter Jenny Simons vroeg de zaal om rekening te houden met de eerste keer van de minister, maar de leden gaven daar geen gehoor aan. De minister dwaalde soms af en ging in op wat buiten de microfoon gezegd werd. Voorzitter Simons vroeg Adhin om vanuit het spreekgestoelte zijn toespraak te houden, zodat hij minder gestoord zou worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!