Amerikanen willen bondscoach worden

Melvin Belong
Melvin Belong

Daniel Hoskins
Daniel Hoskins
Twee Amerikanen hebben gesolliciteerd bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB) voor de functie van bondscoach. Deze positie is vacant sinds Ricardo Winter afhaakte wegens gezondheidsredenen. Zijn functie werd waargenomen door technisch directeur Kenneth Jaliens, die op 1 augustus ook is opgestapt. Hij zal wederom bij SV Voorwaarts aan de slag gaan. Natiosuriname.com had een interview met beide Amerikanen, te weten Daniel Hoskin en Melvin Belong. De laatstgenoemde is Amerikaan van Surinaamse komaf en is jeugdinternational geweest van Suriname. De SVB-penningmeester bevestigt de sollicitaties, maar zegt pas ernaar te zullen kijken wanneer de nieuwe technisch directeur benoemd is.
Daniel Hoskins
De Amerikaanse scout en voetbaltrainer Daniel Hoskins heeft zijn diensten in een sollicitatie aangeboden aan de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Per e-mail verstuurde hij zijn CV naar de SVB-bestuursleden Bernhard Abia en Waldo Gobardhan. In gesprek met NatioSuriname.com stelde de nog onbekende Hoskins zich voor en gaf hij aan wat hij voor Suriname wil en kan betekenen. Hoskins is van 2009 t/m 2012 hoofd Scouting geweest bij FC Jose Galvez dat actief is in de hoogste divisie van Peru. Bij die club assisteerde hij ook de hoofdtrainer op tactisch gebied en was hij assistent-trainer van het Academy/Reserve Team. Momenteel verblijft hij in Ohio in de Verenigde Staten. In de stad Dayton was hij onlangs actief bij de club Dayton Dutch Lions FC. Daar fungeerde hij als scout, maar ook als operations manager en tevens jeugdtrainer van het U-12 team. De functie die Hoskins ambieert is die van bondscoach. “Ik zou graag het nationale mannenteam willen trainen, maar ieder andere positie die de SVB bij mij vindt passen zou een eer zijn om uit te voeren. Ik zou mijn best doen om de huidige situatie te verbeteren en Suriname naar een hoger niveau te brengen. Mijn eerste doel zou zijn om in de top 3 te eindigen van de volgende Caribbean Cup in 2014, maar mijn ultieme doel zou zijn om te kwalificeren voor de 3de groepsfase van de kwalificatie richting de FIFA World Cup 2018.” Het idee om een buitenlandse bondscoach aan te trekken is voor de SVB in het verleden altijd als te duur beschouwd. Hoskins heeft wel een idee van wat de financiële situatie is bij de SVB, daarom zou hij een functie willen vervullen voor een minimale vergoeding. “Ik begrijp dat ik niet een hoge compensatie zou krijgen, maar daar heb ik geen probleem mee. Zolang ik mijn dagelijkse leven in Suriname en mijn rekeningen kan betalen, is het goed.”
Melvin Belong
Oud-jeugdinternational Melvin Belong die in 2011 al eens solliciteerde bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB) om een nationaal team van Suriname te trainen, vertelt aan NatioSuriname.com dat hij wederom een poging zal doen om iets te betekenen voor Suriname. De in Suriname geboren Belong schrijft in een sollicitatiebrief aan SVB-voorzitter John Krishnadath de functie van bondscoach van het nationaal mannenvoetbalteam te willen vervullen. Belong, die trainer is van de Bethel University Wildcats in de Amerikaanse staat Tennessee, heeft de laatste jaren de ontwikkelingen van Surinaamse nationale selecties gevolgd. “Ik weet dat de resultaten die we hebben bereikt in de toernooien waaraan we meededen in mineur zijn geëindigd voor de Surinaamse selecties.” Belong bezit een A-licentie van de National Soccer Coaches Association of America. Als coach op Bethel University heeft hij zijn effectiviteit laten zien door een succesvol programma op te zetten. “Al in mijn tweede jaar, nadat ik daar was aangenomen, was ik in staat om de 2008 NAIA National Championship te winnen. Ik werd tevens benoemd tot NSCAA–Adidas Coach of the year. Als voormalig jeugdspeler van Suriname en U-19 speler van Leo Victor en een Nederlands beïnvloede achtergrond is mijn filosofie een reflectie van deze rijke voetbaltradities. Ik ben in staat om spelers iets te leren en een attractieve speelstijl te implementeren, welke gebaseerd is op de technische en tactische beginselen van het voetbal”, aldus Belong die ook 2 voetbalinstructie DVD’s heeft geproduceerd, waarvan één als ‘best seller’ wordt aangemerkt door Championship Productions. De Surinaamse Amerikaan ziet zichzelf als een internationale trainer, omdat hij verschillende stijlen en culturen kent van het voetbal. Belong trainde in zijn trainersloopbaan spelers afkomstig uit vele verschillende landen, waaronder: Gambia, Kenia, Zuid-Afrika, Senegal, Costa Rica, Trinidad, Jamaica, Noorwegen, Engeland, Mexico, Servië, Kroatië, Brazilië en Duitsland. Mocht Belong niet verkozen worden tot bondscoach, staat hij ook open om één van de overige jeugdselecties van Suriname te trainen. 2 jaar geleden deed de oefenmeester dezelfde sollicitatie toen het bestuur-Giskus nog met de scepter zwaaide. “Ik heb toen een interview gehad met Louis Giskus, maar nadien niets meer gehoord.”

error: Kopiëren mag niet!