OW bouwt ook dijk Belwaarde – Lust en Rust

Gisteren hield districtscommissaris Ingrid Karta-Bink een sessie met de bewoners van deze buurt om te komen tot een compromis
Gisteren hield districtscommissaris Ingrid Karta-Bink een sessie met de bewoners van deze buurt om te komen tot een compromis
Het ministerie van Openbare Werken zal ook de dijk Belwaarde – Lust en Rust op korte termijn bouwen. Gisteren hield districtscommissaris Ingrid Karta-Bink een sessie met de bewoners van deze buurt om te komen tot een compromis. De dc zegt dat in een gesprek met OW-minister Rabin Parmessar, deze heeft beloofd dat hij ervoor gaat zorgen dat de dijk komt. Echter moeten de bewoners meewerken aan de bouw en akkoord gaan met zes voorwaarden. Tijdens de sessie deelde Karta-Bink op haar commissariaat deze voorwaarden mee aan de belanghebbenden.
Onder andere zal de overheid een dijk bouwen bestaande uit alleen damwanden. De dijk zal ruim 1800 meter lang zijn. Er zullen geen plateaus en aanmeersteigers worden gebouwd. De ondernemers die aan deze kant wonen moeten samen met het ingenieursbureau Ilaco hiervoor zorgen en zelf opdraaien voor de kosten. Een andere voorwaarde waaraan de bewoners moeten voldoen, is dat ze ruim 6 meter grond moeten afstaan aan de overheid. Om zeker van te zijn dat de bewoners niet op hun standpunten terug komen, moeten ze voor eind oktober akkoord gaan met de voorwaarden en dit op papier bevestigen.
Karta-Bink zegt dat de minister zo gauw als mogelijk met de dijk wil starten en daarom de bewoners niet moeten aarzelen akkoord te gaan. ‘Als blijkt dat er problemen ontstaan en men gaat niet akkoord met de voorwaarden, zullen de oude plannen van de ex-minister, namelijk de verhoging van het wegdek, doorgaan’, zegt de districtscommissaris. Daarmee verwijst ze naar de hoog opgelaaide discussies op dezelfde locatie nadat ex-minister Ramon Abrahams aankwam met een plan voor verhoging van het wegdek met ruim 60 cm. De bewoners waren fel tegen deze verhoging en de Commewijne-parlementariërs waren in opstand gekomen hiertegen.
Tijdens de sessie gisteren zeiden de aanwezigen dat ze meteen akkoord gingen met de voorwaarden en vroegen aan de dc om het proces te versnellen. Een verzoek van de bewoners is om reeds midden september voor akkoord te tekenen. Tijdens de sessie waren ook de PL-parlementariërs Ronny Tamsiran en Hendrik Sakimin aanwezig. Tamsiran merkte op dat hij in het parlement wel zal vragen om een onderzoek naar de ‘verdwenen’ middelen die reeds bestemd waren voor de bouw van de dijk. Hij zegt dat de middelen al waren gereserveerd door de Nieuw-Front-regering, waar hij toen ook deel van uitmaakte. De ex-minister moet vertellen wat er met de middelen is gebeurd. Afgevraagd wordt of het wel eerlijk is om de ondernemers nu te laten opdraaien voor hoge kosten, terwijl de vorige regering alle middelen al beschikbaar had gesteld voor een complete dijk. Sakimin zegt dat aangezien de ondernemers zelf blij zijn en meewerken, de dijk zonder problemen moet worden gebouwd. In DNA zal hij echter pas zijn goedkeuring geven aan de suppletoire begroting van Parmessar als deze uitlegt wat de ex-minister heeft gedaan met de middelen van de dijk. De ondernemers die wonen in dit gebied zeggen geloof te hebben in de nieuwe OW-minister en zeggen alle medewerking te zullen geven aan het ministerie.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!