Minister Adhin: ‘Alle coalitieparlementariërs waren op de hoogte van de ontheffingen’

Alle coalitie parlementariërs waren op de hoogte van de ontheffingen, die op het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling zouden volgen. Dat zegt Onderwijsminister Ashwin Adhin. De minister heeft Kenneth Karijomengolo, onderdirecteur Administratieve Diensten, en Hendrik Jamaloodin van de Technische Dienst vorige week ontheven uit hun functie, wat niet in goede aarde is gevallen bij de voorzitter van de PL, Paul Somohardjo. Hij heeft in een brief aan de president gevraagd om te interveniëren. Afgelopen vrijdag was de minister aanwezig bij de viering van de Javaanse Immigratie in Mariënburg, waar Somohardjo ook aanwezig was. Volgens Adhin is er niets aan de hand en is er geen sprake van een ruzie met de PL-voorzitter.
‘Ik weet niet waarom het fout is gegaan, maar de coalitieparlementariërs zijn eerder op de hoogte gesteld van wat er zou volgen. We willen van dit ministerie een gedepolitiseerd ministerie maken. We willen mensen zodanig plaatsen binnen de organisatie dat ze beter kunnen presteren’, zegt Adhin. Hij zegt nooit te hebben gezegd dat de president op de hoogte was van de ontheffingen en vindt dat er verkeerde berichten naar buiten zijn gebracht. ‘De mensen zijn nooit ontslagen en nooit buiten functie gesteld. Ze zijn in dezelfde organisatie. Er is niets mis, ze zijn gewoon gereshuffeld zoals anderen. Ze zijn ergens anders overgebracht waar ze productiever kunnen zijn’, onderstreept de minister. Voor de voorzitter van de PL is de kous echter niet af. Hij zegt dat de aanwezigheid van de minister in Mariënburg puur te maken had met cultuur. Dat wil echter nog niet zeggen dat de strijdbijl is begraven. Somohardjo is nog steeds van mening dat de ontheffingen onterecht zijn en vraagt zich af wat de beweegredenen van de minister zijn geweest om zulks te doen.
De PL-voorzitter zegt dat alleen de president met een antwoord kan komen. Hij wacht dus op een antwoord van de president. De brief die op woensdag 31 juli is geschreven, luidt als volgt. ‘In navolging van het onderhoud van woensdag 31 juli 2013 inzake de ontheffing van de twee onderdirecteuren van het ministerie van Onderwijs heb ik verslag gedaan aan het bestuur van de partij vandaag donderdag 1 augustus 2103 en wens u het volgende te berichten. Het bestuur van de Pertjajah Luhur heeft met groot ongenoegen kennis genomen van de ontheffing van twee onderdirecteuren, werkzaam bij het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Nadat de direct betrokkenen zijn gehoord, is het bestuur van oordeel dat de maatregel van de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling zonder deugdelijke onderbouwing is geschied. De partij gaat er nog steeds van uit dat een dergelijke bestuursmaatregel in ieder geval met politici dient te worden afgestemd. Derhalve geeft het bestuur van de Pertjajah Luhur u in ernstige overweging de ontheffing van bedoelde functionarissen met onmiddellijke ingang te doen intrekken’, aldus de brief van de PL. De president heeft echter nog niets hierover laten horen.
Seshma Bissesar
 

error: Kopiëren mag niet!