DNA evalueert begrotingsysteem en betalingsysteem overheid

DNA evalueert het begrotingsproces en het betalingssysteem van de overheid. Dat zegt PALU parlementariër Henk Ramnandanlal in gesprek met Dagblad Suriname. Hij zegt dat er veel verkeerd is met de wijze hoe begrotingen worden opgesteld in Suriname, maar ook de wijze hoe begrotingen worden gerealiseerd. ‘’Maar ook de wijze waarop aannemers, ondernemers en andere dienstverlenende bedrijven worden betaald, de wijze waarop het ministerie krediet aanvraagt voor zaken die gerealiseerd moeten worden, worden geëalueerd’’. De PALU parlementariër zegt dat het niet langer zo kan zijn dat na 37 jaar onafhankelijkheid van Suriname het volk nog steeds schreeuwt om realisatie van beleidskwesties en het inhalen van achterstanden op diverse gebieden als onderwijs, infrastructuur en werkgelegenheid. Hij zegt dat vooral de regering Bouterse-Ameerali zich heeft gecommitteerd om de sociale achterstanden in te halen en mede daarom extra middelen heeft vrijgemaakt om deze achterstanden in te halen. De middelen komen uit de extra verdiensten uit de goudsector. Echter blijkt dat er sprake is van onderrealisatie van de projecten. ‘’Dan begrijp je dat er iets mis is met de wijze van begroting van het land’’. Afgelopen vrijdag is er een laatste sessie van de evaluatie gehouden, zegt het DNA lid. ‘’Uit deze evaluatie moet concreet naar voren komen hoe wij het systeem gaan verbeteren en eventueel met een nieuwe comptabiliteitswet te komen’’. Ramnandanlal zegt dat als de regering draalt met acties DNA zelf het voortouw in handen zal nemen om deze wet tot stand te brengen. ‘’Het verbeteren van het begrotingsproces is een dringende kwestie voor ons geworden’’. Hij verwacht dat na aanname van de wet en de verbetering van het systeem ervoor gaat zorgen dat dienstverleners op een efficiënte manier worden uitbetaald, dat begrotingen worden gerealiseerd en dat de minister van financiën ook een goed overzicht heeft over de jaarlijkse inkomsten en uitgaven van de staat. Ramnandanlal zegt dat het al bekend is dat de staat aan het begin van het jaar weinig verdient, maar dat in april er sprake is van een piek, waarna ook bij de jaarafsluiting de staat goed verdient. De realisatie van de begrotingen dienen daarom over het heel jaar afgestemd te zijn met de inkomsten en uitgaven van de staat, vindt Ramnandanlal. ‘’We moeten het proces verbeteren, zodat dit soort zaken als onderrealisatie van begrotingen tot het verleden behoren’’, aldus de PALU parlementariër.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!