Truckhouders pissig om tonnagemaatregel politie

Truckhouders zullen minder vracht leveren voor de consument, maar tegen dezelfde prijs. Om de wegen te beschermen worden truckhouders verplicht zich te houden aan het vastgestelde vervoer van 8 ton over de wegen en dit niet te overschrijden met 2 ton extra. De Voorlichtingsdienst van het KPS deelt Dagblad Suriname mee dat de wet nooit het transport van 10 ton heeft toegestaan. Het gedoogd transporteren van lading met een gewicht van 10 ton is in de afgelopen jaren funest gebleken voor de primaire en tertiaire wegen. Truckhouders die toch rijden met 10 ton vracht, riskeren een zware boete.
Voorzitter Nizaam Ozir van de Unie van Truckhouders in Suriname bevestigt dat truckhouders op de bon geslingerd worden. Dat is gebeurd met een ondernemer die 10 ton zand vervoerde in Saramacca. De overtreder kreeg een boete van SRD 750 van de politie. Bij de controle op de weg worden ladingen van 1-as-trucks gewogen met een weegbrug. Ozir zegt dat het vervoer van 10 ton was gedoogd in de periode toen Dallian grote asfalteringsprojecten uitvoerde. Vanwege de eisen van het Chinese bedrijf moesten de truckhouders hun laadbakken vergroten om de gevraagde 10 ton vracht per keer te leveren.
Ozir zegt dat de truckhouders verlies zullen lijden als ze met 10 ton laadbakken slechts 8 ton mogen vervoeren. ‘Om het verlies te compenseren, zal voor de lading van 8 ton de prijs van 10 ton in rekening gebracht worden.’ Truckhouders vervoeren voor hun vaste klanten en andere groepen consumenten onder andere zand, grind en schelpen. Volgens Ozir kan de beschadiging van de wegen niet verhaald worden op de truckhouders. ‘Opeenvolgende regeringen hebben op grond van populisme ondeugdelijke wegen aangelegd en geasfalteerd, slechts om stemmen te winnen bij het volk.’

error: Kopiëren mag niet!