Brein achter brute roofoverval op de rivier riskeert 9 jaar cel

Frank K. riskeert 9 jaar cel wegens het plegen van een brute beroving op rivier. Op 25 oktober 2012 is de benadeelde T. door tenminste drie mannen, elk gewapend met een jachtgeweer met afgezaagde loop, overvallen op de rivier. Volgens verklaring van de verdachte kreeg hij een tip van Simeon P. Hij is de persoon geweest die de verdachte Frank op de hoogte stelde dat het slachtoffer goud zou vervoeren naar Paramaribo. De verdachte Frank beraamde toen samen met twee anderen een plan. Ze gingen met een korjaal naar de plek waar het slachtoffer zich bevond. Frank had regelmatig contact met Simeon. Hij speelde op zijn beurt door waar het slachtoffer zich bevond. Volgens verklaring van het slachtoffer herkende hij Frank als te zijn de bootsman.
De openbare aanklager, Nirmala Maikoe, gaf aan dat de verdachte Frank het brein is achter de brute beroving. Zij hebben op het slachtoffer van een korte afstand geschoten. Van het slachtoffer werd een groot hoeveelheid ruw goud afgepakt. Alsof dit niet genoeg was, rukten de daders de benzinetoevoer weg en lieten het slachtoffer met zijn schotverwonding in de boot aan zijn lot over. Het slachtoffer heeft de schotverwonding overleefd. De vervolging nam de verklaring van de getuige M. als bewijs mee. M. verklaarde bij de politie dat hij de verdachte Frank bij een goud-opkoopbedrijf had gezien. Volgens M. wordt in dat bedrijf slechts goud opgekocht van klanten die met meer dat 100 gram komen. De vervolging bleef erbij dat de verdachte het brein is achter dit alles. Op zijn zeggen gingen er nog twee anderen mee om de beroving te voltooien. Zij hadden versterking geboden bij de beroving. De verdachte geeft toe dat hij als bootsman heeft gefungeerd. Echter verklaarde hij geen strafbare handelingen te hebben gepleegd. De anderen zouden hebben geschoten. Hij had slechts hen vervoerd.
Advocaat Robby Dens vond de eis van de vervolging aan de hoge kant. Hij gaf aan dat uit het onderzoek niet gebleken is dat zijn cliënt enige feitelijke handeling zou hebben gepleegd. Hij had sec de boot bestuurd. De verdediging verzocht rechter Daniëlle Karamatali om bij haar beraadslaging rekening te houden met de persoon van de verdachte. Hij is nooit eerder in aanraking gekomen met de justitie. De raadsman verzocht de kantonrechter om de strafeis van de officier sterk in mindering te willen brengen en een gepaste sanctie op te leggen.
De magistraat velt op 12 augustus vonnis in deze zaak.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!