Dc Ingrid Karta-Bink: ‘Wat niet kan, kan niet’

Dc Ingrid Karta-Bink‘Wat niet kan, kan niet.’ Zo verwoordt de districtscommissaris van Commewijne, Ingrid Karta-Bink, haar houding naar aanleiding van bezwaren tegen haar besluit om bepaalde vergunningsaanvragen of verlengingen af te wijzen. ‘Wij zijn bezig met ordening. En we kunnen onmogelijk toelaten dat op elke hoek een bar komt te staan waar mensen sopi drinken.’ Te Nieuw Amsterdam zijn binnen een reikwijdte van 500 meter reeds 5 vergunningen verstrekt voor het verkopen van gedistilleerd drank en alcohol. De barrestauranthouder Anne Warno heeft scherpe kritiek geuit tegen de dc toen die haar vergunning voor het verkopen van gedistilleerd drank niet verlengde. De dc hiermee geconfronteerd, trekt vol verbazing haar wenkbrauwen op. ‘Die mevrouw heeft nooit een vergunning aangevraagd om een barrestaurant te draaien. Dan verhuurt ze haar pand aan derden’, zegt Karta-Bink. De locatie waar Warno haar pand verhuurt aan derden, zou een sterke concentratie zijn van illegale Guyanezen en prostituees die zich daar ophouden. ‘Buurtbewoners hebben vaker bij ons geklaagd en niet lang terug hebben we een aantal illegale Guyanezen teruggepost naar Guyana.’ Verder is met de gewestelijke politiecommandant en de ressortcommandant afgesproken dat op die bedoelde locatie aan niemand vergunning verstrekt zal worden voor het verkopen van gedistilleerd drank.
Karta-Bink doet uit de doeken dat één van de huurders van Anne Warno een vergunning had ingediend voor het opzetten van een barbecuestand. Deze is wel goedgekeurd. ‘Maar hij wilde ook vergunning om alcohol te verkopen. Ik heb hem vooraf gemeld dat ik hem zal moeten teleurstellen wat betreft het verlenen van goedkeuring voor het verkopen van gedistilleerd drank. Hij beweerde dat zijn klanten naast de barbecue ook alcohol willen nuttigen.’
Warno vindt de dc ondernemersonvriendelijk. Deze kleine ondernemer heeft een lening lopen bij de bank en zit nu in de problemen. Ze heeft haar winkel de afgelopen 13 jaren verhuurd. Nu een nieuwe huurder de zaak wil overnemen, kan die geen alcoholvergunning krijgen. ‘Als je geen alcohol verkoopt in een bar, ga je niet verkopen’, zegt Warno. Zij beweert dat de dc willekeurig wel gedistilleerdvergunningen elders in het district, vooral op Meerzorg, verleent en wel op kleine afstanden. ‘Ook warungs verkopen bier en whisky in Commewijne. Ik kan je zo wijzen waar dat gebeurt.’
De dc zegt duidelijk dat de twee plaatsen te Nieuw Amsterdam die een sterke concentratie van ongure figuren tellen, beslist niet vergeleken moeten worden met Meerzorg, een vrij rustige buurt. ‘Ik weet niet waar Warno naar toe wil gaan. Ik weet het helemaal niet. Wanneer je de mensen uitlegt dat je bezig bent met ordening, worden ze niet boos, maar heel woedend op je.’ Warno vindt dat illegale Guyanezen niet haar probleem zijn, maar van de overheid. ‘Moet mijn zaak gesloten blijven hierdoor en moet ik brodeloos worden’, vraagt ze zich af. In de 13 jaren zou er nooit in haar winkel zijn gevochten en is niemand aangehouden voor het verkopen van drugs.
Recent heeft een aantal horecabedrijven het ‘Comité Red Commewijne’ opgericht. Hier maakt Warno ook deel van uit. Het comité is vooral niet te spreken over het beleid dat door de dc wordt gevoerd. Het comité bestaat uit 10 leden, waaronder 5 horecabedrijven. Kart-Bink: ‘Ik heb er helemaal geen problemen mee, het is hun volste recht om dat te gaan doen.’ Wel stelt ze voorop heel goed te begrijpen dat in deze situatie sprake is van een belangenspel. ‘Ik weet dat belangen van derden in gevaar komen, maar als je ordening wil doorvoeren, moet een aantal zaken gewoon veranderen. Anders kan het niet.’
Asha Gajadien-Bhagwat

 

error: Kopiëren mag niet!