Brazilië verplettert Spanje in finale Confederations Cup

media_xll_5949357Gastland Brazilië heeft zondagavond in Rio de Janeiro de Confederations Cup gewonnen na een verpletterende zege op wereldkampioen Spanje: 3-0. Fred en Neymar zorgden voor de Braziliaanse doelpunten. Brazilië trakteerde de fletse opponent in een kolkend Maracanã-stadion op een strafexpeditie van hoog niveau. De vijfvoudig wereldkampioen was duidelijk meer gebrand op een goed resultaat dan het de laatste jaren zo oppermachtige Spanje, dat zich wel heel makkelijk liet overlopen. Fred en Neymar zorgden voor rust voor een verdiende voorsprong van 2-0. Na de hervatting was het opnieuw Fred die scoorde en zorgde voor de eindstand. Voor Brazilië kwam de winst van de Confederations Cup op een goed moment. De formatie is een jaar voor het WK in eigen land afgezakt naar een 22ste plaats op de wereldranglijst van de FIFA. De fanatieke aanhang van de ‘Goddelijke Kanaries’ moet er niet aan denken dat Spanje, Duitsland of aartsrivaal Argentinië er volgend jaar met de wereldbeker vandoor gaat. Ze zijn tijdens de finale tegen Spanje weer enigszins gerustgesteld. De aanwezige Louis van Gaal, bondscoach van het Nederlands elftal, zag van dichtbij hoe Fred al na twee minuten voor de openingstreffer tekende. De spits beloonde snel het indrukwekkende openingsoffensief van zijn ploeg, dat eigenlijk het hele duel aanhield. Spanje oogde vermoeid na een slopend seizoen en een lange halve finale met strafschoppen tegen Italië. Toch was Pedro dicht bij de gelijkmaker. David Luiz gleed zijn inzet echter fraai over het doel. Neymar, het Braziliaanse wonderkind dat volgend seizoen voor Barcelona voetbalt, zorgde vlak voor rust voor 2-0. Hij schoot snoeihard raak met zijn linkervoet (2-0). Opnieuw Fred maakte vlak na rust aan alle onzekerheid een einde (3-0). Zelfs de altijd zo strijdbare Sergio Ramos geloofde kennelijk niet meer in een goed resultaat van zijn Spanje. De stoere verdediger miste even na de 3-0 een strafschop. De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers kon terugkijken op een goede wedstrijd. Hij verloor geen moment de controle en stuurde de Spanjaard Gerard Piqué na een overtreding op Neymar volkomen terecht met een rode kaart van het speelveld. In Maracana kwam voor Spanje een einde aan 29 ongeslagen officiele duels rij.