‘Eindelijk Vrij’ nieuwste kinderboek

1 Eindelijk VrijAnnelies den Boer-Aside heeft haar debuut gemaakt in de schrijverswereld. Vanavond wordt haar eerste pennenvrucht ‘Eindelijk Vrij’ gepresenteerd aan het publiek. Eindelijk Vrij is een uniek kinderboekje dat gaat over marronhelden. Het initiatief komt van Hyacinth Bos-Halfhide van Stichting Hosea. Ze nam enkele maanden geleden het initiatief om een kinderboek uit te brengen in de belevingswereld van kinderen van het binnenland. ‘Ik bracht kinderboeken vanuit Nederland hier, maar ik schaamde mij omdat de verhalen in deze boekjes zo ver verwijderd zijn van de belevingswereld van deze kinderen. Het was mijn verlangen om een nieuw boek uit te geven met een verhaal dat zich afspeelt in de belevingswereld van Surinaamse kinderen, en nu vooral die van het binnenland’, zegt ze. ‘Dit verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen over hun eigen helden waar waarschijnlijk nooit als zodanig over geschreven is.’
Volgens Den Boer-Aside speelt het verhaal zich af in een dorpje langs de Surinamerivier. Ze heeft het verhaal opgetekend dat zij voor een deel mondeling overgedragen kreeg. Den Boer-Aside is zelf marron van de Saamaka-stam. Om het verhaal te visualiseren, heeft illustrator Ginoh Soerodimedjo foto’s gecombineerd met tekeningen van de hoofdpersonen in het verhaal. ‘De scholen in het binnenland zullen allen een pakketje krijgen met enkele boeken en toelichting. Er is voor hen ook een prijsvraag aan verbonden, die hen stimuleert om het boekje helemaal uit te lezen’, geeft de auteur aan.
De boekpresentatie vindt vanavond om 19.00 uur feestelijk plaats in het Lalla Rookhgebouw. De presentatie wordt opgeluisterd met zangoptredens. Het boek is dan te koop en de schijfster kan de boeken op verzoek signeren. Op vrijdag wordt het boek ’s ochtends om 08.30 uur aan districtscommissaris Yvonne Pinas van Brokopondo uitgereikt, in bijzijn van de leerlingen van omliggende scholen. Op zaterdag 29 juni zal er in boekhandel ‘de Oase’ aan de Franchepanestraat nog een feestelijke samenkomst zijn. Dit evenement begint om 18.00 uur en het programma is een verrassing voor de kinderen.

error: Kopiëren mag niet!