Dambreuk Nickerie zet gebied blank

IMG_5640Een dambreuk heeft zich dinsdag voorgedaan in de omgeving van Paradise Centrum. Het water is tot in de huizen van de bewoners binnengedrongen. Een van de benadeelden, Faizel Kalidien, gaf in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat twee maanden geleden er al een dambreuk was opgetreden. ‘Maar OW had toen niets gedaan. Vandaag zie ik ze wel bezig achterop bij de dam.’ Volgens Kalidien is het overtollige water dat in de huizen is binnengedrongen zeker 30 centimeter hoog.
Dagblad Suriname sprak ook met het sectiehoofd van het ministerie van Openbare Werken, Charles Perk. Volgens hem gaat het om een dambreuk aan de linkeroever van de Nickerierivier. Vanwege ouderdom heeft de dam het op gegeven moment begeven. Perk praat in termen van een verzwakking ten gevolge waarvan het overtollige rivierwater landinwaarts kon dringen. Het betrof een breuk van drie meters lang die inmiddels is verholpen. Het overtollige water is inmiddels ook weggezakt.
Perk verduidelijkt dat twee maanden geleden er beslist geen sprake was van een breuk. Toen bleef het regenwater langs de dam liggen. ‘Dit gebeurde bij zware regenval. Toen regende het erg veel.’ Het gedeelte langs de dam is laag, met als gevolg dat het overtollige water niet kon wegstromen. ‘U begrijpt het, wanneer er al twee maanden sprake zou zijn van een breuk, zouden we vanaf die periode al onder water zitten.’ Perk zegt dat het overtollige water een hoogte had van bijkans 30 centimeter. Hij geeft aan dat calamiteiten waaronder een dambreuk niet te voorspellen zijn. ‘Pas wanneer de situatie zich heeft voorgedaan, kunnen we snel handelen om erger te voorkomen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!