‘Schoolhoofd dreigde met afschrijvingsbrief’

‘Als we ons haar niet zouden laten knippen op school, zouden we afgeschreven worden. Dit zei schoolhoofd Livia Pelswijk aan ons, toen we weigerden ons haar te laten knippen bij de kapper op school’, vertelt een leerling wiens haar vorig week ook kortgeknipt is op Mulo Sitalsing (Mulo 3) te Nickerie. Hij wil uit vrees voor rancune anoniem blijven. Het was rond het derde/vierde lesuur dat we geroepen werden uit de klas om ons aan te melden bij de kapper, die op school was gekomen. ‘We weigerden een paar keer, maar toen zei Pelswijk dat we afgeschreven zouden worden als ons haar niet geknipt zou worden. Er waren meer dan 30 leerlingen uit verschillende klassen gehaald’, vertelt deze leerling.
De opdracht van de schoolleiding was alle hoofdharen kort te knippen. ‘Beneden met 1 en boven met 2’, vertelt de leerling over de maat van de tondeuse die de kapper zou gebruiken. ‘Ik had hem wel uitdrukkelijk gevraagd om met 3 te knippen. Dat heeft hij bij mij alleen ook gedaan’, zegt de leerling. Hij zegt dat voor hem zijn haar niet lang was. ‘Ik had ook geen staartje, daar hou ik niet van. Ik kam mijn haar naar achteren, daarvoor moet je geen maat 1 of 2 haren hebben. Dan lukt het niet’, zegt deze leerling. Hij geeft aan zich niet te kunnen herinneren dat schoolhoofd Pelswijk hem eerder gewaarschuwd had dat hij te lang haar had en deze moest knippen. Deze leerling geeft ook aan dat de kapper de lijnen rond het kapsel slordig heeft geknipt.
Van de meer dan 30 leerlingen kon niet van allemaal het haar kort geknipt worden. ‘Na zo’n 11 leerlingen zei de kapper dat zijn machine te heet was geworden en dat hij niet verder kon knippen. Zo zijn de anderen bespaard gebleven van een gedwongen kappartij.’ De leerling merkt tenslotte op dat ze niets hebben betaald of moesten betalen aan de kapper. ‘Over geld is niet met ons gesproken, ook niet vanuit de schoolleiding.’
 

error: Kopiëren mag niet!