Zwaarbevochten zege brengt Heat opnieuw NBA-titel

media_xll_1713541Miami Heat is voor de derde keer in zijn geschiedenis gekroond tot kampioen van de NBA. Onder aanvoering van zijn belangrijkste spelers, LeBron James en Dwyane Wade, versloeg de ploeg donderdag in eigen huis de San Antonio Spurs: 95-88. De Heat, ook al de sterkste in 2006 en 2012, bracht dankzij de zege de eindstand in de best-of-sevenreeks op 4-3. Het spectaculaire beslissingsduel, waarin de Spurs tot op het laatst tegenspartelden, was tekenend voor de finale van de play-offs. De tegenstander uit Texas, viervoudig NBA-kampioen, bood zwaar weerwerk en leek Miami verschillende malen tot overgave te kunnen dwingen, maar trok uiteindelijk aan het kortste eind. Een nieuwe titel voor de Spurs was vooral een zege geweest van het sterkste collectief, maar het bleken toch de duurbetaalde vedettes van de Heat die zich op beslissende momenten konden oprichten. Tijdens het sluitstuk sloegen de Spurs al vroeg in de wedstrijd een gaatje, maar de Heat hervond de aansluiting zodra Wade op stoom raakte. In de laatste twee minuten van de openingsperiode wist de thuisploeg een achterstand van 10-15 om te buigen in een voorsprong van 18-16. Bij 27-27 in het tweede kwart leek de Heat de geest te krijgen. Aan de hand van LeBron James liep het team uit naar 33-27, maar wat volgde was een aaneenschakeling van zwakke momenten waarbij de Spurs de achtervolging met succes inzetten: een minuutje voor rust hadden de Texanen de leiding (42-44). Wade behoedde Miami voor een zwaardere terugval, waardoor de titelverdediger halverwege nipt voor stond: 46-44. Na rust startte de Heat voortvarend, net als in het vorige duel. Met name dankzij het sterrenduo Wade en James werden de Spurs bij vlagen weggespeeld, maar die verhouding kreeg op het scorebord nauwelijks reliëf. Dankzij twee driepunters van Mario Chalmers in de slotfase kon Miami het derde kwart besluiten met de kleinst mogelijke voorsprong: 72-71. Na vijf minuten in het laatste kwart, waarin beide partijen aanvankelijk moeizaam tot scoren kwamen, bezegelden de Spurs hun eigen lot door een paar onbegrijpelijke passes die buiten de lijnen belandden. De Heat profiteerde prompt en nam een voorsprong die, nadat Tim Duncan in de slotminuut bij 90-88 de kans op de gelijkmaker miste, juist groot genoeg was om het eindsignaal als kampioen te kunnen begroeten. De Los Angeles Lakers was de laatste ploeg die in de NBA tweemaal achtereen de titel greep, in 2009 en 2010.