President voor werkbezoek naar China

President voor werkbezoek naar ChinaPresident Desi Bouterse vertrekt op vrijdag 22 juni naar de Volksrepubliek China. Dagblad Suriname maakte contact met de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin. De bewindsman legt er de nadruk op dat het bezoek een tweeledig karakter heeft. Behalve dat de president op werkbezoek gaat bij zijn Chinese collega Xi Jinping, zal hij ook als keynote spreker fungeren op de Universiteit van Beijing, alwaar een organisatie een lezing zal houden.
De uitnodiging aan Bouterse door zijn Chinese ambtsgenoot heeft in Trinidad & Tobago plaatsgevonden. Bij die gelegenheid is de president officieel uitgenodigd om de bilaterale relatie tussen beide landen te bespreken. Verder is onze president ook door het World Peace Forum uitgenodigd om als keynote spreker op te treden tijdens de lezing die gehouden wordt op de Universiteit van Beijing.
Via welke route, met welke vliegmaatschappij en wie allemaal met de president naar China zullen afreizen, is vooralsnog niet bekend, zegt Lackin. Hij zegt dat  momenteel de logistieke zaken worden afgehandeld en dat er nog geen finaal besluit is genomen. Wel benadrukt de Buza-minister dat er tal van opties zijn om probleemloos naar China te vliegen.
Een van de opties is te vliegen met de Airbus van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) via Kenia. Als deze optie gebruikt wordt, dan moeten er extra bemanningsleden van de Airbus mee of zullen de bemanningsleden hun verplichte rust moeten nemen in Kenia en China volgens de internationale luchtvaartregels. Dit brengt extra kosten met zich mee. In het geval van de extra bemanning moet deze ook betaald worden gedurende de reis.
Indien Suriname verkiest via Kenia te reizen naar China, zal de Surinaamse delegatie verblijven in het land van wie de president, Uhuru Kenyatta, en vicepresident William Ruto terecht moeten staan bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Voor het eerst in de geschiedenis zal een zittende president en vicepresident moeten verschijnen voor het Internationaal Strafhof. Ze worden in afzonderlijke gevallen gedaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Na de verkiezingen van 2007 in dat land ontstonden er gevechten tussen de rivaliserende stammen en politieke partijen. Kenyatta en Ruto worden verweten van medeplichtigheid van de moord op tenminste 1100 Kenianen. Kenyatta moet volgende maand voor het Strafhof verschijnen, Ruto vanaf september.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!