Ambtenaren woest om bijdrage Slavernijmonument

Overheidsambtenaren moeten elk SRD 200 bijdragen voor de totstandkoming van een Nationaal Slavernij Monument. Zo blijkt uit stukken die de adviseur van president Desire Bouterse en initiatiefnemer van de Green Hearts Foundation, Winston Wirth, heeft gestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken, Soewarto Moestadja. Ambtenaren zijn woest en vinden Wirth brutaal. ‘Hij heeft ons gezegd dat een ieder verplicht is en dat we ontslagen zullen worden als we niet bijdragen’, aldus een ambtenaar. Ze zegt dat ze verrast is met dit voorstel van de adviseur van de president en vraagt zich af of de regering niet in staat is om middelen te genereren voor het monument. Op het stuk staat verder aangegeven dat de ambtenaren in termijnen dit bedrag kunnen voldoen.
De betalingen moet gaan via de afdeling Personeelszaken van de verschillende ministeries. ‘Ik begrijp dit totaal niet. Wat is er aan de hand met de mensen van het kabinet. Waarom moeten wij bijdragen en waarom worden wij verplicht om bij te dragen. Wie kan ons de garantie geven dat ons zuur verdiend geld wel wordt gebruikt om het monument tot stand te brengen’, aldus een andere boze ambtenaar. Ruim 35000 ambtenaren moeten bijdragen aan een bedrag van ruim SRD 7.000.000 voor dit monument, zo blijkt uit het stuk. Ook hoeft dit bedrag niet gestort te worden op de bank. Wirth reageert zelf verbaasd als de redactie van Dagblad Suriname hem met het stuk confronteert.
‘Het is maar een voorstel, laat me duidelijk stellen dat dit een voorstel is. Bovendien heb ik niemand verplicht bij te dragen aan dit monument. Ik heb een voorstel gedaan en gezegd dat als er ambtenaren geïnteresseerd zijn, ze hun bijdrage kunnen voldoen bij Personeelszaken. Ik heb echt niemand en niemand verplicht’, aldus Wirth. Hij zegt dat het niet waar is dat er niet via de banken wordt gewerkt. ‘Alles gaat via de banken’, aldus Wirth. De ambtenaren blijven echter bij hun verklaringen dat Wirth  hun heeft bedreigd met ontslag en dat hun is meegedeeld dat ze met ontslag zullen gaan als ze niet bijdragen aan het monument. ‘Ons is gezegd dat er gewoon geld zal worden afgetrokken van onze salarissen, alsof we zoveel geld verdienen’, aldus een andere ambtenaar. Er is ook een kopie van de brief gestuurd naar de minister van Financiën, Adelien Wijnerman. De CLO en de Nationale Loterij Suriname hebben elk een kopie van het voorstel van Wirth in ontvangst mogen nemen.

error: Kopiëren mag niet!