DNA teleurgesteld in president

President Desire Bouterse laat een teleurgestelde DNA achter bij zijn vertrek naar Haïti. Dat lieten verschillende DNA-leden merken in interviews met Dagblad Suriname. Zowel oppositie als coalitieleden zijn het erover eens dat de president voor zijn vertrek een verklaring moest geven in DNA over het ontslag van de ministers van Openbare Werken, Ramon Abrahams, en Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, Ginmardo Kromosoeto. De president heeft alleen een verklaring op papier gestuurd, waarin het ontslag van de ministers wordt bevestigd. Coalitie parlementariër Melvin Bouva verwacht bij zijn terugkomst wel een gedegen verklaring.
‘We hebben de president gevraagd om ons uit te komen leggen wat de achtergronden zijn van het ontslag van de ministers, maar ik denk dat er meer informatie gepast is, zodat voor een ieder duidelijk is waarom er ministers zijn ontslagen, maar ook vooral wat er daarna gaat gebeuren’, aldus Bouva, die zegt dat er wel een brief is gestuurd naar DNA, echter is deze beknopt. Hij verwacht van de president een uitgebreide verklaring bij diens terugkomst. Oppositielid Sheilendra Girjasing vindt het absoluut niet kunnen dat de president een onvolledige brief heeft gestuurd naar DNA, waarin niet eens de redenen van het ontslag zijn aangegeven en bovendien waarin de naam van de RGB-minister fout is gespeld. Girjasing zegt dat de president aan DNA eerst hoorde te vertellen wat er aan de hand is voor zijn vertrek.
Ook DOE-parlementariër Carl Breeveld is teleurgesteld. Hij zegt te betreuren dat de president zonder een verklaring, waarop de samenleving recht heeft, is vertrokken naar Haïti. ‘De samenleving heeft het recht om te weten wat achter het geheel is. Dit kunnen we ons niet permitteren in een democratisch land. Ik betreur dit’, aldus Breeveld. BEP-parlementariër Ronny Asabina zegt dat er nu sprake is van een situatie dat waar je ook terecht komt, het ontslag van de ministers het gesprek van de dag is. ‘Behalve dat je tongen aan het rollen heb gebracht, zijn er ook heel veel insinuaties en geruchten. Je kunt de samenleving niet zo achterlaten. Er moet sprake zijn van transparantie en het beleid moet voorspelbaar zijn. Op dit moment is er geen sprake hiervan. De president moest in DNA tekst en uitleg geven wat er is gebeurd en wat er nog gaat gebeuren. Hij gaat nu weg en laat het land in het ongewisse’, aldus Asabina.
Reeds gisteren zei Mahinder Jogi, VHP-parlementariër, dat de president niet anders dan een bestuurlijke chaos heeft gecreëerd en rustig weg is gegaan, terwijl ministers, directeuren en het parlement in onzekerheid leven. Zondag keert Bouterse terug en zal meteen een overleg hebben met coalitiepartner PL, die ook enkele maatregelen mag verwachten.
Seshma Bissesar
 

error: Kopiëren mag niet!