Arya Samaj eens met discussie over homohuwelijk, Sanatan Dharm geen opinie

De Arya Samaj is van origine onbekend met homorelaties, zegt Radjen Khedoe, de voorzitter van de Vereniging van Arya Dewaker. Suriname is nog niet klaar voor het innemen van een keihard standpunt met betrekking tot homorechten en heeft aangegeven dat er eerst een nationale discussie op gang moet komen.
Ook de Vedas, voor zover hij kon nagaan, zwijgen hierover. De Vedas zijn de heilige boeken van de hindoes. De Vedas geven richtlijnen aan hoe de mens moet leven, en daarbij wordt het leven in verschillende stages verdeeld. Eén van de stages wordt het huwelijk genoemd en daaraan gekoppeld de voortplanting van de mens. Dus hierbij zou er dan geen ruimte kunnen zijn voor homohuwelijken, zegt Khedoe.
Echter predikt de Arya Samaj ook het principe van waarden en normen, maar ook het principe van respect voor de medemens. ‘Wij zouden dan respect moeten kunnen opbrengen voor andersdenkenden en in dit geval ook voor homorelaties.’
Khedoe zegt dat wanneer wij in ogenschouw nemen dat het fenomeen van homohuwelijken steeds groter wordt in de wereld, het nu de hoogste tijd is om invulling te geven aan de slogan: ‘Krinvanto Vishwam Aryam’, namelijk ‘maak de wereld nobel(edel)’. Ook hij meent dat een gedegen discussie over homorelaties van groot belang is om te komen tot gemeenschappelijke standpunten. De Arya Samajis hebben tot taak om de wereld van de essenties van de Vedas te onderwijzen en daarmee gaat Arya Dewaker dan ook onverkort door, luidt de reactie van Khedoe.
Echter meent Kriesh Nannan Panday, voorzitter van de Sanatan Dharm dat de Sanatan Dharm niet onbekend is met dit fenomeen. ‘Het komt voor in India, maar wij hebben geen opinie.’ Nannan Panday zegt dat de Sanatan Dharm in principe tegen homohuwelijken is, want dan zou de schepping stoppen. ‘Het voortbestaan van de mensheid stopt, omdat homo’s geen kinderen kunnen produceren.’
 

error: Kopiëren mag niet!