Ambtenaren reageren vlot oproep Goudordeningscommissie

Medewerkers van de Mijnbouw Service Centers (MSC’s), die veldwerkzaamheden uitvoeren op de goudvelden, mogen niet te lang verbonden zijn aan een post. Voorkomen moet worden dat men een persoonlijke binding krijgt met het  gebied om  de werkzaamheden zuiver te kunnen uitvoeren. De verleiding op zo een goudveld is erg groot. Gerold Dompig, voorzitter van de Goudordeningscommissie, zegt dat het daarom gebruik is dat het personeel van de MSC’s steeds rouleert. De commissie heeft nu het punt bereikt dat ze met een geheel nieuwe ploeg aan de slag gaat. Er zijn brieven gestuurd naar de directies van de verschillende ministeries om ambtenaren beschikbaar te stellen voor detachering in het binnenland. Dit had niet het gewenste effect, vanwege de trage afhandeling van correspondentie op de overheidskantoren. Er is daarom in het afgelopen weekeind een advertentie geplaatst in de dagbladen waarin ambtenaren worden gevraagd voor de overheidsdetachering.
‘De reacties zijn goed, we hebben al 50 ambtenaren geregistreerd. Na de vooraanmelding volgt een intakegesprek op basis waarvan de belangstellenden gescreend worden. Geselecteerden krijgen een zes dagen rimboetraining hoe te surviven in het binnenland en een first respons eerste hulp-training. Verder worden ze de vaardigheden bijgebracht in het leren omgaan met een kaart en kompas. De medewerkers van de MSC’s zullen afhankelijk van het ministerie waar zij te werk zijn gesteld specifieke informatie verschaffen aan de duizenden gouddelvers in het binnenland. De ordening houdt vrijwel alles in. Ook gevallen waar men merkt dat kinderen de school niet bezoeken, worden geregistreerd en aangepakt. Het gaat maar om het algemeen doel het terugdringen van de illegaliteit op alle gebieden’, aldus Dompig.
Tot op dit moment zijn ruim 19000 gouddelvers geregistreerd. De sterke mobiliteit van de goudzoekers werkt nogal lastig op een nauwkeurige registratie. De schatting is dat er ruim 30.000 goudzoekers actief zijn in het binnenland. Dompig deelt eerlijk mee dat het nog niet helemaal vlot verloopt met de pasjesverstrekking. Het bedrag van SRD 700 om in aanmerking te komen voor een biomedische pas blijkt nog een drempel te zijn. De commissie heeft tot op dit moment zeven MSC’s in het binnenland weten te vestigen: te Snesikondre, in het Stuwmeergebied, te Anaipake, te Klaaskreek, achter het Sarakreekgebied en in het Brownsweg-gebied.

error: Kopiëren mag niet!