‘6% royalty een lachertje’

‘De 6% royalty is een lachertje.’ Zo reageerde de BEP-parlementariër Ronny Asabina gisteren in DNA op de stelling van NH-minister Jim Hok dat de 6% royalty, die Suriname zal krijgen uit de goudovereenkomst met Surgold, de hoogste is in de wereld. ‘Ik zeg niet dat het een onding is, maar dit is bezijden de waarheid’, zei Asabina. Oppositielid Asiskumar Gajadien haalde ook voorbeelden aan van landen waar de royalty’s hoger liggen.
Minister Hok zegt dat Suriname voordeliger uitkomt met aandelen dan met royalty’s. ‘We kunnen meer halen uit de aandelen dan de royalty’s. Met de aandelen heb je sneller inkomsten’, zei Hok. Ook vindt hij dat de flat-royalty beter is dan het schuifschaalsysteem. ‘Als de royalty’s schuiven, heb je bij minder inkomsten als de schaal daalt.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!