Jabini stelt vertrouwen in regering bij uitvoering Samaaka-vonnis

Jabini stelt vertrouwen in regering bij uitvoer Samaaka vonnisDe staat Suriname heeft bij behandeling van het Saamaka in 2007 de zaak onderschat en niet in voldoende mate juridisch verdedigd. Wat er nu allemaal wordt aangehaald, is een gepasseerd station. Het vonnis kun je niet meer openbreken. Het is een eindoordeel. Er is geen andere hogere instantie dan het Inter Amerikaans Hof. Dit zegt NDP-parlementariër Hugo Jabini. Op 28 mei moest de Staat Suriname in Costa Rica uitleg geven over de stand van zaken omtrent de uitvoering van het vonnis. Dit vonnis dateert uit 2007 en moest binnen vijf jaren uitgevoerd worden. Het hof heeft daar het voorstel gedaan om een werkgroep in te stellen. Voor Jabini is het meer een monitoringsgroep. Hij vertrouwt erop dat de Staat Suriname ingaat op het voorstel van het hof. ‘Zeker als ik de raadadviseur, Jules Wijdenbosch, goed heb gevolgd’, zegt hij.
‘We moeten kijken hoe wij de zaak gaan uitvoeren. Wie het gaat implementeren, is voor het hof niet belangrijk. Het gaat om een vonnis dat naar letter en geest moet worden uitgevoerd. Er moeten een aantal wettelijke en administratieve zaken in orde worden gemaakt om de rechtszekerheid van de mensen, die in stamverband wonen in het binnenland van Suriname, van rechtszekerheid te garanderen. Indien er zaken naar boven komen die niet kunnen, dan moeten die binnen de werkgroep besproken worden. Voor nu is het belangrijk dat alles in place wordt gebracht om te gaan naar een oplossing voor dit vraagstuk, zoals steeds door de regering wordt benadrukt’, aldus Jabini

error: Kopiëren mag niet!