Suriname en Iamgold tekenen vandaag goudovereenkomst

In Ballroom Torarica wordt vandaag de overeenkomst ter uitbreiding van de deal met Iamgold/Rosebel Goldmines getekend. Aan dit nieuw project neemt de Staat Suriname ook deel met 30% aandelen. Op 11 april 2013 had De Nationale Assemblee (DNA) de machtigingswet houdende toestemming tot het aangaan van een overeenkomst tot nadere wijziging en aanvulling op de Delfstoffenovereenkomst van 7 april 1994 tussen de Republiek Suriname, Grassalco NV en Iamgold/Rosebel Goldmines NV goedgekeurd. Dit was na bijkans twee jaar onderhandelen bereikt tussen de onderhandelingscommissies van Suriname en Iamgold. ‘Als onderdeel van de behandeling van het wetsontwerp zijn door de DNA zoveel als mogelijk alle stakeholders betrokken’, meldt het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).
De overeenkomst is de DNA niet zonder kleerscheuren gepasseerd. In het parlement had vooral de oppositie veel kanttekeningen over vooral de milieukwestie, de controle-uitoefening, het area of interest-vraagstuk en de sociaal-maatschappelijke voorzieningen voor de arbeiders. Een punt waar zowel de coalitie als oppositie tegen waren, was de 12-urige werkdag. NH-minister Jim Hok liet deze passage uit de ontwerpwet schrappen.
Gelijktijdig met de Iamgold-deal werd ook de overeenkomst met Surgold behandeld in het parlement. De Surgold-deal, waar Suriname voor 25% zal deelnemen in de joint-venture met Newmont, is nog niet gepasseerd door de DNA. De regering werd door het parlement teruggestuurd naar de onderhandelingstafel. De US$ 400 miljoen waarmee Suriname moet inkomen is een groot heikel punt.
Deskundigen uit de financiële wereld vinden dat de regering liever de overeenkomsten ‘on hold’ zet vanwege de daling van de wereldmarktprijs van goud. In de afgelopen 6 maanden is de goudprijs met 35% gedaald; van een piek van US$ 1900 begin 2013 naar ruim US$ 1380 per troy ounce op dit moment. In 2005 was de laagste prijs van goud genoteerd op de wereldmarkt, US$ 400 per troy ounce. Tegen 2010 was dat gestegen net iets onder de US$ 1900. Volgens een van de deskundige laat je het goud liever in de grond op dit moment, later kunnen we het mijnen. ‘Daar hebben we meer baat bij. Goud mijnen is geen raket bouwen dat Suriname het niet zelf kan doen’, zegt hij.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!