Zeventigste sterfdag Harry Voss herdacht

Gisteren is het zeventig jaar geleden dat de Surinamer Harry Voss, sergeant bij de militaire politie in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, KNIL, te Sumatra, Indonesië, door Japanners werd gefusilleerd. Ter ere van de herdenking van de zeventigste sterfdag van deze heldhaftige Surinamer, die symbool staat voor alle oorlogsgevallenen, hield de Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen een kranslegging bij het Monument der Surinaamse Gevallenen aan de Waterkant.
Voss is één van de tweehonderd Surinamers die het leven liet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voss’ dood is bijzonder, omdat hij pas na ruim een jaar van zware martelingen – waarin hij weigerde de gevraagde informatie los te geven – werd gefusilleerd. Voor zijn executie, had Voss als laatste wens om zich te laten wikkelen in een Nederlandse vlag. Tijdens de kogelregen gedurende de executie, riep hij uit: ‘Lang leve de Koningin’. Zo trots was Voss dat hij mocht sterven voor de goede zaak onder de Nederlandse vlag.
De heldhaftige wijze waarop Voss is overleden, gaf destijds aanleiding voor de versnelde oprichting van het Oorlogsmonument in augustus 1950, onder leiding van het Comité Harry Voss en de Bond van Oorlogsveteranen. Voss kreeg in datzelfde jaar postuum de Willemsorde, de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding uitgereikt door niemand minder dan nu wijlen Prins Bernard.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!