Positie internationale reserves bepaald door inkomsten, uitgaven en herwaarderingen

De internationale reserves van Suriname zijn gegroeid van circa US$ 15 miljoen in 2000 tot een piek van ruim één miljard US-dollars ultimo 2012. Per 17 mei 2013 bedroegen de reserves US$ 863 miljoen. Ten opzichte van het begin van het jaar is dit een vermindering van US$ 145 miljoen. De voornaamste verklaring van de daling is dat in de achterliggende maanden de betalingen aan het buitenland de inkomsten sterk hebben overtroffen. De inkomsten bedroegen ongeveer US$ 150 miljoen, voornamelijk afkomstig uit de mijnbouwsector. Doorgaans zijn de buitenlandse ontvangsten in het eerste halfjaar minder dan in de tweede helft, maar het land dient dan nog wel steeds te voldoen aan zijn externe betalingsverplichtingen. Zo is er in de afgelopen periode voor ongeveer US$ 138,5 miljoen betaald aan olie-importen. Ook de Overheid verrichtte betalingen, zoals het aflossen van US$ 22 miljoen op buitenlandse leningen, de aanschaf van materiaal voor de kustwacht (US$ 15 miljoen), uitbreidingsinvesteringen van EBS (US$ 31,8 miljoen) en investeringsuitgaven voor dijken en de verbetering van de luchthaven (samen circa US$ 4 miljoen). Voorts worden er via de algemene banken betalingen aan het buitenland voor de particuliere sector gepleegd. Voor deze betalingen heeft de CBvS vreemde valuta ter beschikking gesteld aan de banken, en wel voor in totaal US$ 75 miljoen tussen januari en mei, de zogeheten interventies.
Goudvoorraad
In dezelfde periode is ook een klein deel van de goudvoorraad verkocht, waardoor de fysieke hoeveelheid is afgenomen. Echter zijn er daarvoor in de plaats rekening-courant tegoeden bij buitenlandse banken verkregen. Het verkopen van goud heeft dus geen daling van de reserves met zich meegebracht, maar er is slechts sprake van een veranderde samenstelling van onze internationale reserves. Bedroeg het aandeel van goud in de internationale reserves per eind 2012 nog 12 procent, dat is nu 10 procent. De veranderingen in de reserves worden naast transacties ook bepaald door herwaarderingen. Er vindt herwaardering van de waarde van de bestanddelen van de reserves plaats op basis van de internationale wisselkoersen en prijzen en koersen voor goud en effecten. Onderstaande tabel geeft de voornaamste oorzaken van toename en afname van de internationale reserves weer.
Dekking importen vooralsnog uitstekend
De internationale reserves dekken vooralsnog de importen van de economie op een hoogwaardige manier. De reserves zijn voor het merendeel uiterst liquide en genoeg om een aantal maanden importen te dekken. Worden de importen van de mijnbouwbedrijven daar buiten beschouwing gelaten, bedraagt de dekking zelf circa 6 maanden. Deze bedrijven financieren immers hun eigen importen.
 
 

error: Kopiëren mag niet!