Directeur Sivis: ‘Maak vakbonden waar werknemers niet gebundeld zijn’

‘Vakbondsleiders zouden zich liever moeten nestelen in plaatsen waar werknemers nog niet georganiseerd zijn in vakbonden.’ Dit zegt Victor Jones, directeur van het Scholingsinstituut voor de vakbeweging in Suriname (Sivis), over de jongste tendensen in de vakbeweging. Het heeft er veel van dat vakbondsleiders schieten onder elkaars duiven. De tendens is dat vakbondstrekkers bonden die niet behoren tot hun vakcentrale proberen in te lijven voor hun eigen vakbondskamp. De meest recente gevallen zijn het optreden van actiegroepen vanuit andere centrales  in de vakorganisaties bij Iamgold en de brandweer.
Jones ziet graag dat vakbondsleiders hun energie en progressiviteit aanwenden om het niet georganiseerde arbeidsveld te bundelen en onderdeel te maken van die gezamenlijke vakbeweging. Hiermee zouden zij de vakbeweging niet alleen in kwalitatieve zin versterken, maar ook in omvang groter maken. Er is nog veel braakliggend terrein en ook nog veel werk te doen op dit gebied, verzekert Jones.  In een aantal sectoren zijn er nog steeds vele bedrijven die tot nu toe geen georganiseerde arbeid kennen. ‘Het veld is groot, daar zou men moeten gaan om leden te werven en niet in bestaande vakorganisaties’, zegt Jones. De Sivis-topper zegt evenwel dat dit verschijnsel dat zich nu voordoet, niet geïntroduceerd is door de vakbeweging. Vakorganisaties zijn een afspiegeling van wat er in de samenleving gebeurt.
Het fenomeen van verdeeldheid en het schieten onder elkaars duiven zie je terug in vrijwel alle segmenten van de samenleving, in de politiek, sport, noem maar op. Jones wijst nog op het incident, waarbij zelfs twee elkaar bekampende sportorganisaties Suriname zijn gaan  vertegenwoordigden in het buitenland, met alle gevolgen van dien. ‘Men hoeft de vakbeweging niet te blameren. Het lijkt erop alsof men de beschuldigende vinger wijst richting vakbeweging, als zouden wij de oorzaak zijn van dit gedrag in de samenleving. Niets is minder waar’, zegt Jones. Hij benadrukt ook dat vakbonden tot die organisaties behoren waar de democratie sterk beleefd wordt. ‘Daardoor zijn ze ook gevoelig voor dit soort excessen’, aldus Jones.

error: Kopiëren mag niet!