CLO kiest voor gestructureerde implementatie HRM binnen Overheidsapparaat

Bestuur en kaderleden van de Centrale van Landsdienaren Organisaties(CLO ) hebben zich tijdens een eendaagse workshop op 28 mei j.l gecommitteerd om bij de overheid erop aan te dringen dat deze er werk van maakt om een gefaseerde aanpak van het personeelsbeleid gebaseerd op HRM principes binnen de ambtenarij integraal te introduceren. Tijdens zijn inleiding benadrukte voorzitter Hooghart deze noodzaak; “ Onze mensen werken niet alleen maar voor geld, maar willen ook voldoening hebben in hun werk. Ze willen ook gewaardeerd worden, zich betrokken voelen en opgeleid worden. Onze mensen willen niet meer geleid worden door autoritaire leidinggevenden met een basjamentaliteit, maar willen nieuwe leiders hebben. Ze willen gecoacht worden , de leidinggevenden moeten moderne leiderschaptools leren hanteren en werken aan de empowering, aan de versterking van de competenties van hun personeel . We moeten werken aan een nieuwe cultuur” aldus de voorzitter van de CLO.
Iedereen moet beoordeeld worden op wat ze doen, ook de leidinggevenden. Wie niet getraind is, moet weer in de banken gaan zitten om de nieuwe leiderschapstechnieken te leren. We leven niet meer in de koloniale tijd, maar in 2013
Hooghart verklaarde dat het personeelsbeleid binnen de overheid “ de mensen ongelukkig maakt; het oude personeelsbeleid voldoet allang niet meer, FISO is een fiasco geworden, mensen worden overal geparachuteerd. We moeten er naar streven om te komen tot een beleid van the right man on the right place at the right time.
HRM deskundige Humphrey Bendt faciliteerde de workshop. De aanwezigen, inclusief vertegenwoordigers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken reflecteerden vanuit het verleden, heden en de toekomst en kwamen tot de conclusie dat de situatie m.b.t. de visie op het personeelsbeleid met meer voortvarendheid op kort termijn aangepakt moet worden. De ondersteuning van de vakbonden is bij dit proces een kritische succesfactor.
Deze workshop is onder andere een gevolg van de vele gesprekken tussen Hooghart en de Vice President Robert Ameerali. De CLO is dan ook zeer ingenomen met de voortvarendheid waarmee de Vice President er toe is overgegaan zulks in de juiste banen te leiden.
De regering ziet de C.L.O. n.l. als een belangrijke stakeholder bij de eventuele implementatie van een HRM Beleid. De C.L.O. heeft volgens Hooghart deze gelegenheid aangegrepen, omdat zij al enige jaren aandacht vraagt voor het creëren van ontwikkelingsmogelijkheden voor ambtenaren en er maar geen eenduidigheid is voor wat betreft de overgang van een P.Z. cultuur naar HRM, zoals die al plaatsvindt op sommige ministeries. Hij pleit voor een uniforme aanpak van dit transistieproces . Laten we klein beginnen en geen grote dingen gaan doen , die we niet kunnen beheersen “ zegt Hooghart .
Volgens de aanwezige bestuur- en kaderleden moet het toekomstig personeelsbeleid niet alleen een goed functiegebouw en daaraan gekoppeld waarderingssysteem omvatten, maar de nadruk zal ook gelegd moeten worden op Human Resource Development, als onderdeel van HRM. Zaken als training en ontwikkeling van ambtenaren, verandering van organisatiecultuur, management Development en carrière ontwikkeling van ambtenaren zijn een noodzaak . Tijdens de discussie werd afgesproken om een beroep op de regering te doen een beoordelingssysteem op alle ministeries te implementeren. Dit systeem bestaande uit een planninggesprek, twee functioneringsgesprekken per jaar en een beoordelingsgesprek zien de CLO kaderleden als een makkelijk te hanteren instrument om het HRM beleid op gang te brengen.
R.Hooghart

error: Kopiëren mag niet!