Monetaire reserves per 17 mei US$ 863 miljoen

Monetaire reserves per 17 mei op USDe monetaire reserves bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bedragen per 17 mei 2013 US$ 863 miljoen. Dat is een daling ten opzichte van eind 2012. Toen waren de reserves gestegen tot een piek van ruim US$ 1 miljard. In het jaar 2000 bedroeg de monetaire reserve US$ 15 miljoen. Bij het aantreden van de regering Bouterse in 2010 was die opgelopen naar US$ 630 miljoen. De samenstelling van de reserves heeft door de jaren heen ook wijzigingen ondergaan. Naast het aanhouden van contanten en rekening-courant deposito’s in het buitenland, heeft de CBvS ook beleggingen in obligaties. Per 17 mei 2013 was de samenstelling van Suriname’s reserves als volgt 44% in USD en EUR, 31% in verhandelbare obligaties, 15 % in SDRs en 10% in monetair goud. Dit meldt de CBvS in een persbericht.
Met het aantreden van bankpresident Gillmore Hoefdraad in september 2010 is een consequent en transparant beleid gevoerd van het verschaffen van economische gegevens aan het breder publiek. De jaarverslagen 2007-2009 werden snel ingelopen en de CBvS is in februari 2011 begonnen met het publiceren van macro-economische statistieken die zover als mogelijk consistent zijn met internationale acceptabele methodologieën via haar website (www.cbvs.sr), welke maandelijks worden geactualiseerd. De Surinaamse internationale reserves maken vanaf die periode eveneens deel uit van deze macrostatistieken. Consistent met de richtlijnen van het IMF voor het publiceren van de internationale reserves, publiceert de CBvS vanaf 1 oktober 2012 de maandelijkse internationale reserves van Suriname in het formaat dat internationaal gangbaar is.
Behalve dat hiermee meer details van de reserves zijn weergegeven, is het voordeel dat ook een betere vergelijking met de situatie van andere landen mogelijk is. De bank publiceert de reserves in dit nieuwe formaat terugwerkend tot januari 2006. Dit betekent voor de gebruiker elektronische toegang tot hoge periodiciteitdata, voor een periode van minstens 7 volle jaren. Ook de metadata, dit is de uitleg over de methodologie voor het opstellen van de internationale reserves, is beschikbaar op de website. De bank werkt thans eraan om de reserves over de periode 2000 – 2005 op maandbasis op haar website te mogen publiceren.

error: Kopiëren mag niet!