Componist Satish Sewgobind: ‘Om muziek leef ik’

Componist Satish SewgobindDe 21-jarige componist Satish Sewgobind neemt met (Aaj Kal Main) ‘Khoya’ deel aan het allereerste Hindi Pop Festival, welke op 31 mei 2013 wordt gehouden in het A. Nesty Sporthal. Sewgobind is student op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) studierichting Engels. De componist vertelt dat ‘Khoya’ gaat over een fase in het leven, die een ieder wel eens meemaakt: zich verloren voelen. Het gevoel hebben dat niets goed gaat in het leven. Een ieder kan zich hiermee relateren.’ Sewgobind schreef ‘Khoya’ toen hij 19 jaar oud was. Deze dag herinnert hij zich als de dag van gisteren. Het was zijn 19de verjaardag en hij zat met een tante. Hij had zijn gitaar bij zich en probeerde eveneens zijn gevoelens op papier te zetten. Op een kladpapier schreef hij enkele woorden. Deze woorden werden zinnen en uiteindelijk een compositie. Sewgobind toonde de tekst aan Rishi Ramrattan, met wie hij samen muziek doet. De twee vrienden werkten toen samen aan het refrein. Volgens Sewgobind vertelde iemand hem over het componistenfestival van Ra-Ni Entertainment. Van het een volgde het andere en thans staat Sewgobind in de finale met ‘Khoya’. Het lied wordt gezongen door Raveen Khoesial. Ramrattan stelde Khoesial voor aan Sewgobind en de componist was gelijk weg van de stem van deze opkomende zanger.
Sewgobind zegt dat hij letterlijk stil wordt van alle positieve reacties over ‘Khoya’. De componist had het lied online gereleased op SoundCloud.com. Binnen vier dagen was het meer dan 1000 keren beluisterd. Het goede nieuws kreeg hij te horen van Ramrattan en Khoesial. Sewgobind zegt dat ook hij, evenals de overige componisten, gaat voor de nummer 1 positie op 31 mei. ‘Maar’, zegt hij, ‘met mijn deelname aan het componistenfestival voel ik me al winnaar.’ De student/componist zegt heel veel te willen verwezenlijken in het leven. Zo wil hij graag zijn eigen schoolgebouw opzetten en wil hij ook graag meer liederen componeren. ‘Om muziek leef ik. Muziek en ik zijn onafscheidelijk.’
Op de vraag welke boodschap hij geeft aan vooral jonge componisten, zegt Sewgobind het volgende. ‘Neem niet aan dat je al aan de top bent als je een paar complimenten krijgt. Muziek is als een oceaan. Het is oneindig en omdat het oneindig is, moet je gewoon oneindig blijven oefenen. Want alleen door te oefenen, word je er steeds beter van.’
Widjai Ganesh
 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: